Иракския парламент забрани компютърните игри Fortnite и PUBG в страната, съобщи Ройтерс.

Става дума за изключително популярни екшън-заглавия, които могат да се играят на смартфон или компютър. И които набраха милиони играчи през последните години.

Изумителното не е обаче в забраната - много държави, вкл. западни, са забранява ли игри с насилие, въпреки множеството изследвания, които доказват, че те не вредят на младите.

Основните мотиви на иракчавите са други - младежите не научавали нищо полезно за истинското убиване от игрите.

Ето какво пише шиитският духовник и политик Моктата ал-Садр в доклад, публикуван от Ройтерс:

"Какво ще получиш от това да убиеш един или двама в игра като PUBG? Това не е интелигентна игра, или военна игра, която те учи на правилния начин да се биеш"

Разбира се, официалните мотиви са по-неутрални, но не по-малко абсурдни. Играта е забранена поради:

"Негативните ефекти, причинени от някои електронни игри върху здравето, културата и сигурността на иракското общество, включително социални и морални заплахи към децата и младите"

Fortnite и PUBG имат около 30 милиона активни играчи всеки ден. Близо 200 млн. души влизат в игрите поне веднъж месечно. И двете са представители на популярния Battle Royal жанр, в който отбори се борят за надмощие с всякакви оръжия в постепенно намаляващо бойно поле, вдъхновено от едноименния японски роман "Игрите на глада". Възможността да се играе достатъчно добре от телефон и мощността на новите смартфони доведе до бум на тези заглавия.

И двете игри не съдържат прекомерно насилие, графично наблягат на анимационния вид, за да бъдат допускани за игра и от най-малките геймъри.