Президентът на Беларус Александър Лукашенко поиска телефонен разговор, а руският колега Владимир Путин откликна, като двамата в крайна сметка са изразили "сигурност, че всички възникнали проблеми скоро ще бъдат решени". Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на официална информация от Кремъл. Това се случва на фона на нестихващи протести в Минск, предизвикани от изборите, на които Лукашенко бе преизбран. И съпроводени от насилие срещу демонстрантите, хиляди арести, използване на сълзотворен газ и водни оръдия от спецчастите от ОМОН. При сблъсъците загинаха най-малко двама души,  а лидерът на опозицията Святлана Циханоуска беше принудена да напусне страната. 

"Тези проблеми не трябва да се използват от разрушителни сили, които се стремят да навредят на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни в рамките на съюзната държава", обяви в свое официално изявление Кремъл след разговора на Путин и Лукашенко. Двете страни имат наднационално споразумение.

Протестите в Минск продължават и днс. Стотици хора се събраха близо до метростанцията „Пушкинская“, за да почетат паметта на 34-годишен демонстрант, който загина на 10 август и беше погребан в събота. Хората държаха цветя и вдигнаха юмруци, докато пазиха минута мълчание, а минаващи коли свиреха с клаксони в знак на солидарност.

Протестиращите настояват резултатите от изборите да бъдат обявени за невалидни, да бъде насрочен нов вот за президент, който да бъде проведен от нов състав на Централна избирателна комисия, както и да бъдат освободени всички политически затворници. 

Заради ситуацията в Беларус външните министри от ЕС проведоха извънредна видеоконференция, след която обявиха, че не приемат резултатите от изборите и възлагат на Европейската комисия да изготви предложения за санкции срещу Минск. Решението за тях тях се очаква до края на месеца.

"Европейският съюз счита вотът за фалшифициран и следователно не приема резултатите от изборите, представени от Беларуската централна избирателна комисия", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност.

Полша и Прибалтийските страни излязоха с общо изявление, в което предложиха да действат като посредници "в името на мирното уреждане на кризата в Беларус". В изявлението се призовава за създаването на форум, който да създаде "национален диалог".

Беларус прехвърля войски към границите си с Полша и с Литва, съобщи по-късно БНР. Лукашенко изрази безпокойство от "нарастването на военния компонент" на НАТО в тези две държави и съобщи, че ще разпореди прехвърляне на въздушно-десантна бригада от Витебск в Гродно.