Смъртните случаи от коронавирус в САЩ станаха над 170 000, а здравни служители изразиха тревога, че COVID-19 може да усложни есенния грипен сезон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В САЩ досега има най-малко 5,4 милиона потвърдени заразявания с коронавирус, което нарежда страната на първо място в света по този показател. Реалният брой обаче вероятно е по-голям, тъй като тестването още не е на препоръчваното ниво.

Броят на случаите намалява в повечето щати, с изключение на Хавай, Южна Дакота и Илинойс.

Италия нареди от днес да бъдат затворени всички нощни клубове и дискотеки в страната заради увеличаването на заразяванията с коронавирус, особено сред младите хора, предадоха ДПА и Ройтерс. Същата мярка прие Испания, а Гърция ограничи работното време на баровете и ресторантите в нощните часове, предаде Блумбърг.

В Италия нощните заведения, включително събитията на открито и плажните клубове, ще останат затворени до 7 септември, заяви здравният министър Роберто Сперанца.

Въвежда се също така задължително носене на маски от 18 до 6 ч. в районите близо до барове и ресторанти и на местата, където има голяма вероятност за събиране на хора.

Това е първото възобновяване на ограничителните мерки в Италия в отговор на увеличаването на случаите на коронавирус.

Новите правила се въвеждат след съобщения за празненства, на които млади хора без предпазни маски на лицата са пренебрегнали указанията за социална дистанция.

Бразилия регистрира още 620 смъртни случая от коронавирус и 23 101 нови заразявания, заяви здравното министерство, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

По този начин потвърдените заразявания в страната стават 3 340 197, а смъртните случаи - 107 852.

Бразилия е на второ място в света по брой на заразявания и смъртни случаи от коронавирус.