Френският правосъден министър Ерик Дюпон-Морети атакува "аятоласите на екологията" в текст към предговора на книга със заглавие "Ловец в селските райони", която ще бъде публикувана във вторник.

"Аятоласите на екологията ще използват тази книга, за да разпалят барбекюто, на което да сготвят соевите си пържоли", гласи кратко послание на министъра, цитирано от френския вестник "Монд".

Авторът на книгата е Уили Шран - председател на Националната федерация на ловците във Франция. Ерик Дюпон-Морети се определя за "страстен ловец" и дефинира защитниците на правата на животните за "фундаменталисти".

"Искат да ни накарат да се срамуваме от факта, че сме ловци (...), да ни накарат да се чувстваме виновни за това какви сме, за това, че имаме страст. И твърде дълго отказвахме да се защитим, твърдо убедени, че нетолерантността и абсурдът не заслужават отговор", сподели той пред френското списание "Льо Журнал дьо диманш" ("Неделният вестник") на 16 август.

"Никога не съм обвинявал природозащитниците"

Правосъдният министър обяснява, че "не се срамува", когато убие яребица или когато "се наслаждава на плътта на птицата". Според него книгата ще помогне на "ловците да надигнат глави". В "Ловец в селските райони" Уили Шран атакува "терористите на каузата за защита на животните" и други "нови зелени бойци".

Много френски граждани реагират бурно, след като текстът на министъра към предговора на книгата се разпространи онлайн. Затова Ерик Дюпон-Морети отвърна на критиките в туитър.

"Може да сме против забраната на определен тип ловуване и да сме защитници на климата и природата, какъвто аз винаги съм бил. Никога не съм обвинявал природозащитниците, а аятоласите на екологията. Според мен първите много се различават от вторите. Има ли още място за нюанс и единство в нашето общество?"