Беларуският президент Александър Лукашенко обеща днес нови президентски избори, след като бъде приета нова конституция на страната, предате РИА Новости.

Лукашенко е под нарастващ вътрешени международен натиск да подаде оставка. Опозицията, която организира масови улични протести и заплашва с национална стачка, го обвинява, че е фалшифицирал президентските избори на 9 август, според чиито официални резултати той е спечелил шести пореден мандат с 80,1% от гласовете. 

Днес Великобритания заяви, че не признава резултатите от изборите, германският вицеканцлер Олаф Шолц нарече беларуския президент "диктатор",  които е загубил легитимност, правителството в Берлин заплаши с разширени санкции срещу Беларус, а Франция призова ЕС да подкрепи протестите. ЕС насрочи виртуална среща на върха в сряда, за да обсъди реакцията си на събитията в Беларус.

Лукашенко днес беше освиркан на митинг в голям тракторен завод в Минск, където работници скандираха: "Отивай си". До по-рано през деня той отхвърляше изцяло провеждането на нови избори и съобщи, че правителството работи над промени в конституцията, които предвиждат споделяне на част от сегашните президентски пълномощия.

Междувременно Украйна обяви, че е отзовала посланика си в Минск за консултации и за оценка на перспективите на по-нататъшните отношения с Беларус, предаде ТАСС.