Жарко лято. Август 2030 г.

Борисов, уморен от пореден протест за оставка, излиза пред телевизионните екрани и прави обръщение към нацията:

-------------------------

Обръщам се към всички български граждани. Обещах своите решения - време е да ги съобщя!

Към този момент това правителство, което хората избраха, изпълни своите ангажименти: има стабилност, няма мърдане. Строя ви магистрали, скоро "Хемус" ще завършим. Вижда му се края на 4-тия лъч на метрото в София. Написах ви нова конституция, само преди 5 години я приехме. Договорих хора да инвестират в България. Да, има такива, лично с тия два юмрука ги убедих.

Това се оказа недостатъчно.

Младите хора протестират. Разбирам ги. И аз бих протестирал, ако не съм във властта. Но с протести ще счупим държавата и никога няма да започнем 5-ия лъч на метрото.

Кой печели от това, когато всички губим? Тези образовани млади хора, участващи в протеста, не показват какво ще правят след това. Не е достатъчно само да се разруши стария свят. Трябва да се знае какво ще се построи на негово място. Каква ще е програмата им? Какво предлагат?

ИЗВОДИТЕ: За мен и партията ми участието в правителството винаги е било не цел, а възможност да работим, за да постигаме резултати. Затова над 20 години хората ни гласуваха доверието си. Неведнъж съм получавал укори заради прекомерната си гражданска чувствителност. В името на демокрацията десетки пъти съм се оттеглял, когато съм усещал опитите за разделение на обществото. И въпреки това хората ме връщаха.

ВРЕМЕ Е ЗА РЕСТАРТ - ВРЕМЕ Е ЗА РЕШЕНИЯ

На основание член 76587, алинея 1-ва от Моята Конституция на Република България и член 54376, алинея 1-ва от Моя Правилник за организацията и дейността на Народното ми събрание ПП ГЕРБ ще внесе проект за свикване на нов Вселенски събор и проект на нова БИБЛИЯ.

Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на системата, а за рестарт на планетата. Необходимостта от нова Библия е тема, която през последните години е водеща за много граждани по света. За да отговорим на нагласите и очакванията им, предлагаме проект на Библия, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие.

Действащата Библия беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния документ няма как да отговорим на предизвикателствата.

Затова аз предлагам свикването на нов Вселенски събор, който да въведе редица съществени промени в Библията:

• Ще предложим броят на евангелията от 4 да бъде увеличен до 40. Трябва да има плурализъм, нали това искат хората. А и докато ги напишем, доста време ще мине.

• При нов Вселенски събор броят на представителите да бъде увеличен на 10 000. Колкото повече идеи се чуят, толкова по-хубава Библия ще напишем.

• Ще разделим църковния клир на две части – Висш ляв църковен клир и Висш десен църковен клир. Двата клира ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със свещениците от едната и от другата страна на амвона.

• Мандатът на председателите на църковните клирове предлагаме да бъде средното аритметично на възрастта им, годините в Държавна сигурност и височината на Ал. Невски;

• Ще предложим да се ограничат бентлитата до максимум три на митрополит;

• И т.н. някакви други неща, които не ме интересуват, ама вие си обсъждайте.

Това са неща, които хората искат и очакват от години. Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в системата, ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще засили контрола над дейността на главния прокурор.

В момента, в който новият Вселенски събор напише новата Библия, тя бъде преписана ръкописно от пиян монах и разпространена във всички църкви, джамии, пагоди и каквито и да е там други храмове по света, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден. Честна дума, ей! Кога съм ви лъгал?

Съединението прави силата! Тотално нова БИБЛИЯ! От това има най-голяма потребност страната ни днес!

И дано това писане да продължи дълго, че се изчерпаха документите, които можем да пренаписваме. Само Кама сутра остана.

Венсеремос!

-------------------------

P.S. Мислите, че се шегувам? Прави сте. Но те започнаха първи.

Усмихнат ден!

*Коментарът на Любомир Аламанов е от профила му във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.