Кметът на район "Средец" в София Трайчо Трайков съобщи на профила си във фейсбук, че е подел инициатива за изчистване на графитите по ул. "Иван Асен II". Инициативата е съвместна със Столичния инспекторат. Трайков призова хората, живеещи в района, да се включат в кампанията за изчистване на една от знаковите улици в централната част на София.

Ето ккво написа Трайков:

"Уважаеми съкварталци,

Съвместно със Столичния инспекторат подехме инициатива по премахване на всички незаконни и загрозяващи графити, надписи и надрасквания по улица „Цар Иван Асен II".

Равносметката от огледа, който направихме с колеги от инспектората, в участъка от двете знакови кооперации – "Асеновец" и "Царевец", през кино „Влайкова" до бул. „Ситняково", показа, че:

- 27 сгради са със засегнати фасади (в по-малка и в по-голяма степен)

- 28 броя елтабла са в лош външен вид

- телефонните кабинки - монтирани по улицата и по фасадите на сгради, са технически повредени и занемарени

- неработещият павилион на „Стъклената спирка" до градинка „Португалия" е в изключително западнал вид

Вече сме уведомили  „ЧЕЗ Разпределение България" АД (за ел. таблата), "БТК Виваком" ЕАД (за телефонните кабини), а нефункциониращият павилион предстои да бъде премахнат.

Имаме нужда от Вашата подкрепа и съдействие по премахването на загрозяващите надписи по фасадите.

С малки, но общи усилия, можем да придадем приветлив вид на любимата улица!

При интерес за съвместно участие:
Иво Пенев – Столичен инспекторат, 0885 414 759, ivo_peneff@abv.bg или m.ilieva@sredec-sofia.org"

---

Под името "ИZчистване" Клуб Z стартира инициатива за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. А целта - да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. Столичният инспекторат е наш партньор в инициативата.