Банкси потвърди, че е автор на графита, който се появи в Нотингам във вторник.

Работата на стената на салон за красота изобразява момиче, което върти обръч, но с гума от велосипед. А наблизо е подпряно колело с липсваща... гума.

След като Банкси потвърди авторството си към стенописа започнаха да се стичат тълпи от желаещи да се снимат с работата на прочутия енигматичен творец. Оформиха се даже опашки, съобщиха от полицията в британския град.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy) on

Говорител на градската управа в Нотингам коментира пред Би Би Си, че "не знаем очевидно защо Банкси е избрал града ни, но ние сме известни със своите бунтовници, като Робин Худ, например".

"Фактът, че има и колело може да има връзка с фабриката "Raleigh", която е била наблизо и която е място на действие в прочутата книга на Алън Силитоу "Събота вечер, неделя сутрин", по която има и иконичен филм от 1960 г.", добави той. 

От кметството все още не са решили как ще действат с работата на Банкси и очакваните множество посетители и какво ще направят, за да избегнат струпванията.

Пред Би Би Си експертът по Банкси проф. Пол Гаф от Университета по изкуства в Борнмут, отбеляза, че се радва, че това е творба на анонимния творец. През седмицата професорът не беше съвсем сигурен в авторството. Относно значението и посланието на новия графит на Банкси Гаф коментира: "Любопитен е. Последните четири или пет неща на Банкси бяха свързани с COVID-19 или някакво събитие в новините. Това е доста по-закачливо и за момента направено. Като че ли някой се е забавлявал".

"Може би това е и посланието - намираме се в трудни времена, нека да вземем каквото можем и да се забавляваме с всичко, което е разрушено", допуска още професорът, който се впуска в дълги разсъждения за смисъла на кръга (в случая представен от гума) и т. н.

В инстаграма на Банкси предположенията са внушително количество. Доста находчив е един от коментиралите, който пише:

"Следващата работа на Банкси ще е да поправя велосипеди - само че той все още не го знае".

Отправката е към събрала лавина от критики кампания на британското правителство, насочена към сектора на изкуствата, който е един от най-тежкото пострадалите в страната. Гняв и подигравки предизвика плакат на балерина с надпис: "Тя може да работи в IT индустрията".

Банкси започва да рисува със спрей по влакове и стени в своя роден град Бристол през 90-те години и не след дълго вече работите вече са известни по цял свят. Прочут е със склонността си да се надсмива над големите корпорации и да изпраща политически послания чрез рисунките си.