Банкси потвърди, че новият графит, изобразяващ възрастна жена, която здраво киха, а зъбната й протеза лети във въздуха, е негов, предаде Си Ен Ен.

Новото произведение на изкуството, което все още тайнственият уличен художник нарече „Aachoo !!“ (”Апчих !!”), се появи на страничната стена на къща в Тотердаун, предградие на британския град Бристол.

В четвъртък Банкси потвърди авторството си на графита чрез своя официален уебсайт и акаунт в Instagram. Една от снимките, публикувани от художника, е направена да изглежда така, сякаш кихането на жената е издухало кошче за боклук и е обърнало чадъра на минувач наопаки.

Графитът се намира на ул. „Вейл”, една от най-стръмните жилищни улици във Великобритания въобще – с наклон от почти 22 градуса.

Много от най-ранните графити на Банкси се появиха в Бристол, карайки мнозина да вярват, че анонимният художник идва от югозападния град.

Кихащата жена е последната работа, разкрита от Банкси по време на пандемията.

През април той публикува в Instagram плъхове, които се щурат в банята му, като написа: „Жена ми мрази, когато работя от вкъщи“.

Следващия месец той почете здравните работници с кукла медицинска сестра, носеща маска и пелерина на супергерой:

След това, през юли, художникът публикува видеоклип в Instagram, на който се вижда как сам рисува плъх в лондонското метро, като част от дебатите "за" и "против" маските:

Още в първите часове след публикацията в Instagram днес новият графит на Банкси получи над 2 млн. лайка.