Ромски оркестър, хора с увреден слух, ЛГБТ и други представители на уязвими групи се събраха пред Паметника на Съветската армия в София днес. Поводът - "Шествие на равнопоставеността", целящо да припомни на обществото и управляващите, че тази общочовешка ценност винаги е на дневен ред.

Шествието бе предвождано от музикантите на оркестър "Карандила", развяваха се знамена на ромската и ЛГБТ общността, българският и европейският флаг.

"Шествието е символ, че независимо от стратегии за изкуствено разделение, можем да заздравим социалната тъкан, да се отнасяме един към друг с уважение, да подкрепяме тези, които са в неравнопоставена ситуация.

Включването в шествието е нашият начин да кажем, че човекът е човек, независимо от етнически произход, религия, цвят на кожата, сексуална ориентация и полова идентичност, увреждане или друга идентичност", изтъкват организаторите.

Шествието е кулминацията на Летния фестивал на равнопоставеността, който включва още девет събития през август. То ще приключи на Моста на влюбените при Изложба на равнопоставеността, която вече бе жертва на хулигански атаки.