САЩ призоваха Ирак да разпусне всички "въоръжени милиции" на своя територия. Това стана в навечерието на срещата на иракския премиер Мустафа ал Казими с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, предаде Франс прес, съобщава БТА.

"Въоръжените милиции, които не са под пълния контрол на премиера, възпрепятстват напредъка в отношенията ни", заяви американският държавен секретар Майк Помпео по време на пресконференция с иракския си колега Фуад Хусейн във Вашингтон.

"Тези милиции трябва да бъдат заменени от местната полиция колкото се може по-скоро. Уверих д-р Фуад, че можем да помогнем и ще помогнем", допълни американският първи дипломат.

Помпео не назова конкретно проиранските фракции в Ирак, но визитата на иракския премиер в САЩ е организирана на фона на извършвани всекидневно атаки на тези милиции срещу американските интереси в Ирак, посочва АФП.

Американският държавен секретар заяви, че САЩ ще отпуснат допълнителна хуманитарна помощ на иракския народ, иракските бежанци и общностите, които ги подслоняват, на стойност 204 млн. долара, предаде Ройтерс.

"Тази помощ ще осигури необходимия подслон, основни здравни грижи, изхранване, водоснабдяване, канализация и хигиенни услуги в цял Ирак. Тя ще подобри също достъпа до административни и правни услуги, капацитета на здравните заведения и ще повиши достъпа до образование и възможности за осигуряване на прехраната", заяви Помпео.