"Един основен закон като конституцията не може да бъде статичен, а трябва да бъде променян".

Това мисли вицепремиерката и министър на туризма Марияна Николова (от квотата на НФСБ - б.р.), която е юрист, по повод предложението на премиера Бойко Борисов за "рестарт" на държавата със свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. 

"Въпросът за промените в конституцията и дебатите около тях вече са факт. Рестарт е необходим и Борисов даде ясна оценка за това. Нека да видим кои ще бъдат последователите на идеята", добави Николова пред Нова тв. 

По думите й проектът за нова конституция, представен от ГЕРБ, имал и плюсове, и минуси. И призова: "Нека видим какви ще бъдат политическите послания и примерите, които ще бъдат поставени на масата. През годините темата за промени в Конституцията е била повдигана много пъти, но никога не сме виждали конкретика"

Николова припомни как и президентът Румен Радев направи заявка за ремонт на основния закон, но досега проект няма. Тя вярва, че има смисъл и в идеята на ГЕРБ за намаляване на броя на депутатите в обикновено Народно събрание от 240 на 120, и в това, че трябва да се дадат на обикновен парламент правомощия, които сега са на Велико народно събрание, стана ясно от думите й. 

"В момента всички политици и политически лидери имат възможност да представят своите предложения. В условията на диалог и консенсус ще бъдат изработени най-правилните мерки и виждания по отношение на новите нормативни промени. Считам, че тъй като дебатът вече е налице, ще се даде ясно послание до какво ще се стигне. Премиерът каза ясно своето послание към гражданите. Ако не се стигне до свикването на ВНС, решението е на правителството и трябва да гледаме обединението и това, че проблемите, които са на дневен ред, трябва да бъдат решавани", добави министърката. 

Заместничката на Бойко Борисов в правителството коментира и случая при блокадата на бул. "Ситняково" преди дни, когато жена с двете си деца в колата се опита да мине през блокадата на кръстовището. В резултат бяха нанесени щети от протестиращи върху автомобила, вече има и двама задържани за последното. Николова зае и страна: 

"Това ли заслужават нашите деца – сълзите в очите на тези две деца в колата не трогнаха ли обществото? Това ли е гражданското общество? Полицията свърши своята работа и смятам, че това противоправно действие ще бъде наказано. Не считам, че нашите деца трябва да бъдат свидетели на такива неща и че това е демокрацията."

В туризма: спад на туристите с около 40%, благодарности към българите, летували у нас

Спадът на броя туристи в летния сезон заради коронавируса се очаква да е около 40%, обяви министърката. 

"70% беше прогнозата за спад при чуждите туристи, а 30% за българските. Към настоящия момент имаме пренощували над 1, 360 млн. туристи, от които 1 млн. са българските и 360 хиляди са чуждите. Благодаря на всички българи, които избраха нашите морски и планински курорти. Не можем да кажем, че летният сезон е успешен, имаме успех в някои от курортите по Южното Черноморие, но имаме и спад на места по Северното Черноморие. Отворихме пазарите за Израел и Украйна, предстои и евентуално отваряне на турския пазар", декларира Николова.

В туристическия сектор за първата половина на август имало 460 нови регистрирани безработни. 

От началото на септември вицепремиерката ще оглави и нов Консултативен съвет за туризма, изграден от експерти и представители на бранша. Ще бъдат взимани бързи решения за предстоящия зимен сезон.