Германският депутат Томас Хакер е член на либералната Свободна демократическа партия (СвДП). В Бундестага той е заместник-председател на групата за приятелство с България, Молдова и Румъния, член на Комисията по европейските въпроси и председател на групата депутати от СвДП в Комисията за култура и медии.

ДВ: Г-н Хакер, следите ли събитията в България? Посещавате ли понякога страната?

Томас Хакер: Като заместник-председател на Парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния аз естествено имам специално отношение към България и обществено-политическите събития там. На преден план за мен е трайният и конструктивен диалог с моите колеги парламентаристи в София. Това включва и размяна на посещения, но за съжаление възможностите ми да обиколя страната и да се запозная с хората са ограничени. Аз съм член на Комисията по европейските въпроси в Бундестага и това ми дава възможност да следя случващото се в България от друга перспектива. От тази перспектива гледам на България като част от нашата европейска общност на ценностите, но това, което виждам, ме тревожи.

ДВ: Какво ви тревожи? Кои са актуалните проблеми на страната в момента според вас?

Томас Хакер: Откакто страната влезе в ЕС през 2007 година, носещите политическа отговорност тъй и не успяха ефикасно да се преборят срещу корупцията, да подсилят медийната свобода, да наложат правата на хората от ЛГБТ общността и да отстранят дефицитите в правовата държава. Факт е, че под управлението на министър-председателя Борисов в корупционния индекс на „Трансперънси интернешънъл“ държавата се свлече до последното място сред членките на ЕС. А членството на България в ЕС за много хора е равнозначно единствено на шанса да потърсят по-добро бъдеще извън страната си. Което, разбира се, е фатална перспектива и същевременно най-големият проблем на страната.

ДВ: Вече повече от месец хиляди хора протестират по българските улици. Известно ли ви е какво искат? Споделяте ли исканията им?

Томас Хакер: Исканията, които издигат хората чрез своите плакати и скандирания, са недвусмислени: министър-председателят Борисов трябва да си върви. За тях реформа е възможна единствено без него. И внесеният от него конституционен проект няма да промени това обстоятелство. Хората се чувстват измамени от него и от неговата партия ГЕРБ, те мечтаят за свобода, за житейска перспектива и за върховенство на закона. И кой ли може да им се сърди за това? Всички хора, които живеят в ЕС, трябва да имат сигурността, че върховенството на закона, техните човешки и граждански права са надеждно защитени - независимо в коя държава членка живеят. Напълно разбирам и критиките на хората срещу ЕС. Твърде дълго, включително и от страна на германското правителство, случващото се в България оставаше без коментар, а Борисов беше пазен от критики. В същото време напълно основателно на Унгария и на Полша бяха вменявани демократични дефицити. За съжаление в момента установяваме, че на ЕС му липсват инструментите и механизмите, с които безусловно да гарантира нашите общи ценности. Опитът и с други европейски държави го показва отново и отново.

ДВ: Упрекват правителството на Борисов заради „мафиотско-олигархичен“ стил на управление. Има ли според вас България проблем с демокрацията и върховенството на закона?

Томас Хакер: Министър-председателят трябва да бъде оценяван по онова, което е постигнал за демокрацията и върховенството на закона в страната си. Протестите, които продължават и се разрастват, са директен отговор на неговата равносметка за десетте години, прекарани начело на страната. Неговата партия завзе почти цялата структура на държавата, а в лицето на Иван Гешев има един могъщ главен прокурор, които също не желае съдебна реформа.

ДВ: Движението за права и свободи, което членува в семейството на либералните партии в ЕС, също става прицел на критики от страна на демонстрантите. Те обвиняват ДПС, че е под властта на олигарси, които подкрепят правителството. Какво е вашето отношение към ДПС?

Томас Хакер: ДПС е либерална партия, но съвсем отчетливо защитава и интересите на турското малцинство в страната. Различните случаи на корупция, както и влиянието на Анкара върху партията са две обстоятелства, които, разбира се, трябва абсолютно критично да се вземат под внимание - и за които трябва да се говори. Точно тук ние още по-решително трябва да поставим акцента върху такива наши ценности като демокрацията и върховенството на закона. Дебатите около Делян Пеевски ги онагледяват повече от ясно.

"Дойче веле"