Тръмп обмисля да заобиколи американските ограничения, за да представи британска експериментална ваксина преди изборите в САЩ на 3 ноември, съобщиха трима източници, които са запознати с плана, предаде "Файненшъл таймс".

Една от обсъжданите възможности включва американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, която през октомври може да даде "разрешение за спешна употреба" на ваксина, разработена в партньорство между "АстраЗенека" и Университета в Оксфорд. В момента те провеждат проучване в Обединеното кралство с 10 000 доброволци и тази опция може да бъде избрана, ако резултатите са успешни. 

Американските научни агенции посочват, че за да бъде издадено "разрешение за спешна употреба", трябва да се тестват поне 30 000 души. "АстраЗенека" провежда по-голямо проучване с 30 000 доброволци, но резултатите ще постъпят по-късно.

Предоставянето на ваксина преди изборите може да позволи на президента на САЩ Доналд Тръмп да обяви победа над вируса, който до този момент е убил повече от 176 000 американци. Ако обаче администрацията прибърза с разрешението за прилагане на ваксината при спешни случаи, като прескочи указанията на специалистите, това може да отслаби доверието в безопасността на бъдещите ваксини преди една от най-масовите кампании по имунизация в историята на САЩ.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата даде "разрешение за спешна употреба" на възстановителната плазма. Белия дом обяви това за "голям пробив в лечението".

"Очаквах това нещо да се случи от много време. Това е велико нещо", заяви Тръмп на пресконференция.

Той отказа да коментира издаването на "разрешение за спешна употреба" на ваксина, но допълни, че скоро ще има голямо развитие при ваксините и поздрави скоростта, с която екипът му работи, за да се справи с COVID-19.

"С години напред сме при одобренията, отколкото щяхме да бъдем, ако се движихме със скоростта на предишни администрации. Щяхме да сме две-три години назад", сподели държавният глава. "Това включва ваксините, за които ще чуете много скоро."

Ако Агенцията за контрола на храните и лекарствата (FDA) одобри ваксината на "АстраЗенека" от изследването на Университета на Оксфорд, това може да провокира поредица от оставки в агенцията.

По-рано през седмицата Питър Маркс - директор на FDA в Центъра за Биологична Оценка и Изследвания, съобщи пред Ройтерс, че ще си подаде оставката, ако агенцията одобри ваксина преди да разполага с достатъчно данни за ефективността и безопасността ѝ. 

"Не мога да стоя отстрани и да гледам как нещо, което не е безопасно и ефективно, бъде одобрявано", подчерта Маркс. "Трябва да решите къде е вашата "червена линия" и това е моята "червена линия". Ще се чувствам длъжен да го направя (да си подаде оставката), защото по този начин ще покажа на американското общество, че нещо не е наред".