Вечната вражда между Банско и Разлог намери свое ново бойно поле – къде е роден просветителят Неофит Рилски. Повод за спора идва от инициативата на жители на село Баня, което се намира в община Разлог, да вдигнат статуя на книжовника. Според надписа на статуята: „На това място е била родната къща на отец Неофит Рилски със светското име Никола поп Петров Катошов, роден в 1793 година, живял в село Баня до 1801 година.“ 

Банскалии са повече от гневни, разказва БНР, а кметът на града вече е изпратил писма до министъра на културата Боил Банов и до Историческия институт на БАН. Той изразява „изключителното си възмущение“ от начина, по който се поставя паметник, в чийто надпис „прозира историческа лъжа, а именно – че там е била родната къща на Неофит Рилски“.

„Непрекъснато сме обидени на съседни държави, че ни крадат и пренаписват историята, сега разбирам защо това се случва и защо е така – ние самите не ценим българските исторически личности и българската история“, каза пред БНР кметът на Банско Иван Кадев. 

Той посочва още, че историческите и научните среди и научните авторитети отдавна са доказали, че неговият произход е град Банско. 

„Това просто е обидно – обидно към Банско, обидно към паметта на Неофит Рилски, обидно е към историческата наука в България“, добавя той. 

Точно до черквата „Света Троица“ в Банско се намира къщата музей на големия духовник, за който всички научни сведения, документи и голяма част от личната му кореспонденция сочат, че е син на поп Петър Бенин от село Банско със светското име Никола Поппетров Бенин, припомня БНР. В електронното си издание Българската православна църква също потвърждава тази истина за духовника, приел монашеството в Рилската света обител, където сам Неофит е бил игумен, какъвто преди това е бил и неговият родственик Теодосий - брат на дядо му.  

Въпреки че в обкръжението на кмета е имало „мнения за по-радикални мерки“, той казва, че не обича скандалите и иска да запазят добрия тон. Кадев възнамерява да се  уведомят всички институции с отношение към историята и културата, които да излязат с компетентно становище по случая. 

Кметът на община Разлог Красимир Герчев обаче не може да разбере „защо е тази истерия“, добавяйки, че не е историк, а за направата на статуята са се уповавали на изследвания на местен краевед и създадения от него инициативен комитет. 

„Мисля, че не е някаква страшна драма. Важно е да се почете човекът, който е направил изключително много за развитието на учебното дело. Нека историците да седнат, да коригират, ако има нещо. Ако трябва, ще се смени плочата – това е най-малкият проблем. Въпросът е да се направи паметник на човека“ , добави Герчев. 

Историците и специалистите в „Музеен комплекс – Банско“ са възмутени, разказва общественото радио. В комплекса има стотици документи и кореспонденция, изписани от самия Неофит Рилски. В една от тях той пише: „Ако ми се е случила наскоро смъртта, то тия пари да се дадат во отечеството ми: село Банско, и да се опише името ми да се споменува.“ 

„За мен това е изкривяване на историческата истина, по-скоро заличаване на историческата истина и подмяната й с нелепи твърдения, от никого никъде недоказани. Това наистина е скандално. Откровена лъжа, която оставя следи. Това е паметна плоча, през която ще минават хора, българи и чужденци. Те са го прекръстили на тази плоча“ , казва  директорката на комплекса Светла Барякова.