Извънредната епидемична обстановка заради разпространението на коронавируса най-вероятно ще бъде удължена до края на септември.

Това обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов във Варна, където е на посещение, цитиран от бТВ. Очаква се предложение за нов срок да бъде внесено за решение в Министерския съвет утре, когато е редовното му заседание. По закон това е органът, който обявява извънредна епидемична обстановка. 

Проф. Ангелов обобщи, че през последните две седмици заболеваемостта от COVID-19 в България намалява. А ако тенденцията се задържи, нови противоепидемични мерки няма да бъдат налагани.

 
Днес сутринта новоустановените случаи на коронавирус у нас в рамките на изминалото денонощие бяха 99, но бе отбелязан рекорд на смъртните случаи за същия период - 18 души с коронавирус са починали. 

Здравният министър определи като „грозна лъжа“ твърденията, че наесен маските на открито отново стават задължителни. Неотдавна той определи по същия начин съобщенията, че може отново да бъдат въвеждани КПП на областни градове, както бе в началото на пандемията, когато Народното събрание по искане на правителството обяви извънредно положение. 

Удължаването на извънредната епидемична обстановка означава, че здравният министър продължава да има право със заповеди да въвежда определени ограничения. Към момента те се свеждат предимно до това, че носенето на маска е задължително в лечебни заведения, във всички видове транспорт, в закрити помещения като аптеки, магазини, кина, театри и т. н., както и от работещите на закрито. Правила има за дезинфекция, както и за капацитета на работа на заведения на закрито.