Спорното разширение на метрото в посока Симеоновския лифт може и да не се осъществи.

"Това е въпрос на допълнителна преценка, на този етап не е актуално", заяви днес пред БНТ изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Повод за гостуването му в ефира на националната телевизия бе предстоящото утре откриване на третия лъч на подземната железница. Но неизменно бе попитан за разширението на линията от бизнеспарка в кв. "Младост" към Околовръстния път. По повода в Столична община текат спорове между управляващите от ГЕРБ, СДС, ВМРО и "Атака" и опозицията в лицето на БСП, "Демократична България" и независимия Борис Бонев, който обаче представлява гражданската организация "Спаси София", зародила се именно покрай изграждането на метрото.

Причината е, че според опозицията се прави опит линията да се разшири приоритетно към търговските обекти ИКЕА, "Декатлон" и "София Ринг Мол", вместо към кварталите - "Студентски град" и евентуално (още виднъж) до "Люлин", които са по-гъстонаселени. По план всички трасета са предвидени, но пък опозицията дава сериозен отпор да се наложи решение за Симеоновския лифт.

Днес Братоев посочи, че това са "манипулации". От думите му се разбра, че като се изгради третият етап от метрото, тогава щяло да се реши накъде ще продължи то. Целта с "маркирането" на разширенията била да се "резервира линия". И даде пример за "резервиране" с 2001 г., когато от общината решили, че железницата трябва да мине през "Младост". Тогава се оказало, че по пътя й има планирано изграждане на два 12-етажни блока. Администрацията обяснила на главния архитект, че трябва да се стартира процедура по изменение на регулационния план.

"Направи се. И по този начин метрото стана. Ако не  беше направено това резервиране, нямаше да може да има метро до бизнеспарка. 

Има идея и за резервиране и на трасе в "Люлин". Това са далекоперспективните планове", заяви шефът на столичния метрополитен. 

Но все пак подчерта изразяваната си вече в спора с опозицията в СОС теза - че трасето към Околовръстното е "от най-натоварените".

Иначе третата метролиния утре ще се открие без бляскава церемония, което, по думите на Братоев, се налагало заради противоепидемичните мерки. Тя е предвидена за 13 ч, а линията ще бъде пусната за граждани от 14 ч - по традиция - безплатно. Обслужва участъка от кв. "Красно Село" до бул. "Владимир Вазов". В завършен вид отсечката е дълга 8 километра, изградени са 8 станции. Очаква се при развитието й да обслубва около 60 000 души на ден.