Водната криза в Свищов продължава, съобщи БНР. След отстраняване на аварията на напорния водопровод и пускане на водата са възникнали две нови аварии по металния довеждащ водопровод, което удължава за неопределено време безводието за 30 хиляди жители на Свищов и три села.

Днес в града се очаква да дойдат представители на ръководството на новия държавен ВиК Холдинг, които на място да се запознаят с проблема, както и да посочат колко пари ще даде държавата на общината, за да бъде решена кризата.

Свищов настоява за спешна държавна помощ от 2,5 млн. лева.  

Второ денонощие Свищов и близкото село Царевец са без вода, съобщава бТВ. Трета сутрин свищовлии се редят на една от местните чешми, която през последните дни стана най-посещаваното място в града. Някои са там от 5 ч. сутринта.

Местна жителка сподели, че тези, които имат коли, си докарват вода от по-далеч, но тя няма автомобил и е принудена да чака. Цената на кубик вода е 2,57 лв., но дори когато я е имало, е била с лошо качество, което се вижда по утайката в тубите, които са пълнели.

"Ситуацията в Свищов остава критична. ВиК Йовковци късно снощи отстрани аварията, опитаха се да подадат вода към напорния водопровод, към мрежата, но металният водопровод аварира и бе прекъснато изцяло водоснабдяването", каза кметът на града Генчо Генчев.

От ВиК Йовковци са се опитали със спирането на водата да предотвратят изпразване на водохранилищата, но въпреки това сега резервоарът е празен, каза градоначалникът.

Свищов има два водопровода – нов и стар. Новият е завършен през 2012 г. и е на стойност 6 милиона лева, но не се ползва, защото е изграден некачествено и се "държи като резерв на стария метален водопровод", разкри Генчев, който допълни, че първоначално аварията е била в новия водопровод.

Засега детските и социалните заведения са обезпечени с вода, но Свищов е изправен пред водна криза.

По-късно през деня БНР съобщи, че държавата през "Български ВиК холдинг" до началото на тази зима ще изгради нов довеждащ водопровод за Свищов. За това лично се е ангажирал премиерът Бойко Борисов, който днес по телефона се е включил в срещата между кмета на Свищов Генчо Генчев и изпълнителния директор на държавния ВиК холдинг Илиян Илиев. 

Новото водопроводно трасе ще е 12 километра и по първоначални разчети ще струва около 3 милиона лева. Работите ще започнат в ранната есен, за да е готов до зимата и да бъде решена водната криза.

"Анализирахме ситуацията и взехме решение да бъде изграден изцяло, наново довеждащият водопровод, а старият, който е граден 2012 година, е в обсега на прокуратурата, тя дано да си свърши работата. От тук нататък държавата в лицето на правителството се ангажира да изгради нов водопровод за града", коментира изпълнителният директор на ВиК холдинг Илиян Илиев.