Хип-хопът се е превърнал в един от най-емблематичните музикални стилове. От средата на 60-те години до днес са се появили не една или две звезди, но малко са музикантите, достигнали статута на легенда като The Notorious B.I.G, Tupac Shakur, Dr. Dre, Snoop Dogg, Ice Cube или групите Run-DMC и Wu Tang Clan.  

На 15 септември "Сотбис" (Sotheby's) ще проведе първия в историята хип-хоп търг, отбелязващ отпечатъка на "златния век" на този стил върху музиката и изкуството. В аукциона ще бъдат разпродадени 120 винтидж и модерни артефакти, бижута, дрехи, картини, фотографии, редки плакати и флаери, дадени лично от колекциите на популярни артисти. Сред тях са короната на The Notorious B.I.G от фотосесията  К.О.N.Y. (King of New York) и любовни писма писани от Тупак Шакур (Tupac Shakur). 

Аукционът е организиран в сътрудничество с бившата президентка на Tommy Boy Records - Моника Линч, а събраните средства ще бъдат дарени на хип-хоп програмата на библиотеката в Куинс, както и на Building Beats - неправителствена организация, учеща младежи в неравностойно положение на технически, предприемачески и лидерски умения чрез музикални и DJ програми.

Снимката K.O.N.Y., на която Биги Смолс (Biggie Smalls) е с корона, сe е превърнала в една от най-популярните фотографии в света. Тя се е появявала на кориците на списания и албуми, на тениски и улични графити. Рап титанът я носи три дни преди да бъде застрелян на 9 март 1997 година. А Биги и фотографът Барон Клейборн са подписали короната по време на фотосесията. 

"Много съм развълнуван да споделя тази иконична част от хип-хоп историята с хората. Снимката трансформира Биги Смолс от уличен артист в аристократична и свята фигура. И го увековечи - не само като крал на Ню Йорк, а и като крал на хип-хопа, един от най-великите артисти, живели някога." казва фотографът, запазил короната.

Минималните очаквания за стойността на ценния предмет е между 200 000 и 300 000 долара. 

В търга ще участват и 22 любовни писма, писани от 16-годишния Тупак Шакур за тогавашната му приятелка Кати Лой. Тупак пращал писмата от началото до края на двумесечната им връзка, както и едно писмо, в което съжалява, че са се разделили. Подписвал ги: "С любов, Тупак", "Завинаги твой, Тупак", "Със страст, Тупак" и "С цялото ми сърце, Тупак". 

В писмата младият артист разказва за живота си, за рапа, за желанието му да се откаже от музиката и за близкото му приятелство с Джада Пинкет (сега съпруга на актьора Уил Смит).

"Джада ми казва, че вижда колко много те обичам" пише в едно от писмата Тупак. 

Предполагаемата стойност на писмата е между 60 000 и 80 000 долара.