Сигнал до прокуратурата и до Агенцията за публичните предприятия и контрол във връзка с приватизацията на "Булгартабак" (БТ) и по-точно - спазването на ангажиментите по приватизационния договор, изпрати днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Това стана малко след като Иванов посети на място базата на тютюневия завод, както сам заяви, за да провери запазил ли е той своята дейност.

Тази нова акция на Иванов не е случайна. Тя е в отговор на публично афишираните от главния прокурор Иван Гешев от началото на годината проверки на големите приватизационни сделки, макар в голямата си част те да са с изтекла давност, а мотивът: морална обществена справедливост. През февруари тази година, подразнен от журналистически въпроси ще се извършва ли проверка и на приватизацията на "Булгартабак" от 2011 г., Гешев заяви: "Разбрах, че държите много на "Булгартабак". Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки. Тази проверка, която е възложена, ще върви по следния начин – започва се с най-големите приватизирани активи и към следващите и следващите. Ще се върви на етапи."

Какви са проверките и какви са етапите - знаем само наполовина. Защото в края на миналия месец от държавното обвинение обявиха в прессъобщение, че общо 28 приватизационни сделки, проверени от ДАНС, са постъпили във Върховната касационна прокуратура. Новият "транш" бе от 14 сделки, след като през юни бе съобщено за първите 14 проверени. От обвинението обаче не обявяват пълния списък на приватизираните дружества, само на половината. И сред тях не е "Булгартабак".

Така стигаме до днес, когато пред портата на складовата база Иванов припомни цялата печална история около приватизацията на дружеството, неизменно свързвано с Делян Пеевски, а днес, изправено пред фалит. 

"Някои от дейностите в приватизациионния договор все още са в сила и прокуратурата би могла да се задейства съвсем правомерно, без да се излиза от срока по давностите. Много ми е интересно дали г-н Гешев го е включил в своята проверка", заяви Иванов.

И ето какво описва в сигнала си:

През 2015 г. Пеевски се появява и съвсем официално като акционер в БТ с 5% и 18% в дружеството за производство на цигарени опаковки и филтри "Юрий Гагарин". През 2016 г. тези дялове са продадени на дубайска офшорка. Съгласно публично достъпната информация, клаузите на приватизационния договор на "Булгартабак холдинг" АД включват задължение за запазване на предмета на дейност за срок от 10 години. Въпреки това, съобразно информация, оповестена в медиите и по други публично достъпни действия, в разрез с това задължение, от 2016 г. дружеството започва ускорено преустановяване на дейността си:

Първо затваря фабриката в София. През 2017 г. сградата на фабриката е съборена, а в момента се очаква там да бъде реализиран мащабен строителен проект.

За десет години след влизането на България в ЕС пазарният дял на БТ е спаднал с повече от 20% (от 49,1% до 28,6%). 

През април 2017 г. се извършва най-голямата структурна промяна на пазара. Всички български марки на "Булгартабак" и дистрибутора му "Експрес логистика и дистрибуция" са купени от British American Tobacco (BАТ) за 100 млн. евро. Цигареният концерн купува 23 активни марки на "Булгартабак" с лиценз за продажба в България и Адриатика. След покупката БАТ се превръща в пазарен лидер с дял от 40-42%.

В началото на 2019 г. са освободени последните работници от фабриката в Благоевград, поради липса на поръчки. Това е краят на най-голямата цигарена фабрика у нас и една от най-големите на Балканите.

Така на практика приключва дейността на "Булгартабак Холдинг" АД. Данните за постепенното, но сигурно съсипване на БТ са най-видни при анализ на броя служители в различните дружества.

По време на приватизацията през 2011 г. средният брой на служителите в:

БТ Холдинг е 179, през май месец 2020 г. осигурените лица са 20.

Благоевград БТ – от средно 1046 за 2011 г., до 30 през месец май т.г. 

София – БТ, от 479 до 32. 

Плевен БТ (с. Ясен) – от 353 до 6. 

От близо 2000 работници в трите фабрики, средно през 2011 г., до общо 68 души през май 2020 г, повечето от които назначени само по документи, за да поддържат формално дейността на БТ.

Все пак Христо Иванов отбелязва, че "през последните години БТ се опитва да прикрива факта за преустановяване на дейността си", като припомня, че тази пролет в публичния регистър за регистрация на цени на тютюневи изделия "София Булгартабак" е регистрирала цена на цигарите "Ориент експрес", въпреки че не работи от четири години и самата й сграда беше съборена. Веднага след нея същото е декларирала и другата затворена фабрика на холдинга – "Благоевград БТ", която е регистрирала цена на същата марка. 

"Тези действия вероятно са насочени за избягване на санкционните последици от неизпълнение на поетите приватизационни задължения. Формалното вписване на обстоятелства обаче не би могло да се счита за изпълнение на реално изпълнение на задълженията по приватизационния договор на "Булгартабак Холдинг" АД в техния пълен обем и съобразно действителната обща воля на страните, сключили този договор", смята съпредседателят на ДБ.