Говорител на руската генерална прокуратура съобщи днес, че няма данни за престъпление, извършено спрямо критика на Кремъл Алексей Навални, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Няма основания за възбуждане на наказателно разследване след хоспитализацията на Навални в Русия миналата седмица, каза говорителят Андрей Иванов. Той отбеляза, че организирането на такава проверка е "стандартна практика при подобни произшествия с пътници в самолети".

В събота 44-годишният Навални беше транспортиран с медицински самолет в Германия, след като припадна по време на полет от сибирския град Томск за Москва.

Германската болница "Шарите", където го лекуват, каза, че първоначалните медицински изследвания сочат отравяне, макар че руски лекари, които преди това лекуваха опозиционера в сибирска болница, опровергаха тази диагноза.

Властите на Германия са се съгласили да си сътрудничат с Русия по случая, съобщи още главната прокуратура в комюнике. Руската прокуратура е поискала днес от Германия наличните данни за здравословното състояние на Навални.

Руските служби съобщиха по-рано днес, че са започнали "предварителни проверки" по случая с Алексей Навални

Руските следствени органи са започнали "предварителни проверки, свързани с хоспитализацията на Навални на 20 август в Омск", съобщи сибирското поделение на руското министерство на вътрешните работи. В изявлението се добавя, че са били проверени местата, през които Навални е минал, и са били иззети над 100 предмета, които може да послужат като веществени доказателства.

Проверени са били също хотелската стая на Навални в град Томск, където според близките му Навални е бил отровен, както и кадрите от камерите за видеонаблюдение.

Алексей Навални беше приет в реанимация в сибирския град Омск, след като припадна по време на полет от Томск за Москва и изпадна в кома.

Близки до опозиционния лидер активисти веднага заявиха, че става дума за отравяне, и впоследствие той беше прехвърлен в Берлин. Той все още е в кома и в тежко състояние, макар животът му да е вън от опасност. Германските лекари съобщиха, че е бил отровен с вещество от групата на холинестеразните инхибитори, без да уточнят какво точно.

Кремъл многократно отхвърли квалификацията "отравяне" и окачестви като неоснователни западните призиви за провеждане на "прозрачно разследване" на случая.