Комисията за енергийно и водно регулиране прие предложението на "Булгаргаз" за рязък скок на цената на природния газ за септември и от своя страна предложи поскъпване с 15%. Решението не е окончателно, такова то ще стане на първи септември. Днешното предложение идва след специално заседание на комисията. 

Преди няколко седмици държавната "Булгаргаз" поиска поскъпването на база очаквано в бъдещето повишение на цените на природния газ на международните газови пазари и на фона на поскъпването за първите 10 дни на август. 

След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада за внесеното заявление, се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 21,51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за август 2020 г. в размер на 18,67 лв./MWh, увеличението е с 2,84 лв./MWh, или с 15,21%", пише днес в предложението си КЕВР. 

Става дума за цената, по която общественият доставчик "Булгаргаз" ще доставя газ до крайните снабдители и лицата, на които са издадени лицензи за производство и пренос на топлинна енергия. 

С последните промени в Закона за енергетиката тарифите на топлофикациите са определени за една година, считано от 1 юли на 2020 г., и са фиксирани за потребителите, но промяна е възможна, ако природният газ постъпне или поевтинее с над 15%. Крайното решение е на КЕВР.