Тази сутрин в "Пирогов" е починал и кардиологът от Благоевград д-р Емил Вакльов, съобщи БНР. Той е деветият медик, отишъл си след инфекция с коронавирус от началото на епидемията.

Баща му, д-р Муса Вакльов, който бе общопрактикуващ лекар, загуби живота си на 23 август, също от COVID-19.

В реанимацията на "Пирогов" е майката в семейството на медици, която е медицинска сестра. Тя също е в тежко състояние и е интубирана.

Семейството е от белишкото село Краище. Медицинската практика на бащата д-р Муса Вакльов е била в село Бабяк. Най-вероятно той се е заразил, докато е лекувал болните от огнището в шивашкия цех в Разлог. Бил е на море със семейството си, където е проявил по-сериозни симптоми и веднага е бил настанен за лечение в медицинско заведение.

Цялото семейство Вакльови са посветени на медицината и са изпълнявали с достойнство професионалния си дълг на първа линия, се казва в съболезнователно писмо на БЛС до техните близки и колеги.

"С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. За броени дни изгубихме двама прекрасни лекари, посветили животите си на медицината и на своите пациенти. Д-р Емил Вакльов изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост. Светла му памет", казват още от БЛС.

Оттам напомнят, че кампанията за събиране на средства за подпомагане семействата на починалите от COVID-19 медици продължава да набира дарения.