Корабът "Луис Мишел", финансиран от британския уличен артист Банкси за спасяване на мигранти в Средиземно море, снощи е изпратил сигнал за помощ, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Яхтата е спасила вчера още 130 бедстващи мигранти и вече на борда й има 219 мигранти при екипаж от 10 души, съобщи в Туитър ръководството на мисията, добавяйки:

"Имаме нужда от незабавна помощ. На кораба вече има един починал. Други имат изгаряния от гориво". 

Екипажът на кораба се състои от европейци, активисти с дълъг опит в спасителни операции, вече е асистирал в още две акции за спасяване на бежанци.

Корабът, който преди това е бил собственост на френските митнически служби, е боядисан в розово. Носи и изображение на творба на Банкси - момиченце в спасителна жилетка, държащо спасителен пояс във формата на сърце.

"Луис Мишел" плава под германски флаг. Дългата 31 метра моторна яхта е по-малка, но значително по-бърза от плавателните съдове на други неправителствени организации, ангажирани със спасителни операции. 

Ангажирането на Банкси със спасителни мисии датира от септември 2019 г., когато той прати имейл до германката Пиа Клемп, бивш капитан кораб. През миналата година тя бе предадена на съд в Итaлия заради спасяване на нaд 1000 нeлeгaлни мигрaнти в Cрeдизeмнo мoрe, като обвинението бе за "подпомагане на нелегална миграция", прeди кoрaбът ѝ дa бъдe кoнфиcкувaн прeз 2017 гoдинa. Итaлиaнcкoтo прaвитeлcтвo поиска cъщo тaкa дa ѝ нaлoжи зaбрaнa дa плaвa oкoлo брeгa нa cтрaнaтa.