„Една от най-важните задачи беше прекратяването на участието на антибългарската партия ДПС във властта, за първи път за този 20-годишен период има много сериозни основания да сме сигурни, че на този процес на непрекъснато изнасилване на властта от ДПС, ще бъде сложен край“.

Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Изказването му бе посрещнато с аплодисменти.

Симеонов декларира, че ПГ на ПФ ще подкрепи предложения състав на кабинета „в името на изпълнението на програмната декларация, която беше изработена в последния месец“.

„За нас от първостепенно значение бе да се заложат приоритетите за спасяването на България от тежката криза, в която се намира. Искахме да се присъединят максимален брой политически партии, които да направят компромиси и да се постигне общ документ единствено и само в името на интересите на България. Желаем да търсим общите пътища за решаването на проблемите, а не да търсим как да извадим тяснополитически дивиденти от опозиционното си поведение, защото интересите на България са над всичко останало“, добави Симеонов.

Според него независимо от коя политическа сила са, всички в парламента са избрани „с една единствена задача - да облекчим живота на нашите сънародници, всичко останало е измислено и несъществено“.

Лидерът на НФСБ бил доволен, че дори партии, с които е бил „в остър конфликт и сериозни сблъсъци в продължение на години, успяхме да намерим общи цели и и приоритети.“ Той припомни, че в програмната декларация на кабинета са залегнали приоритети на патриотите – поправки в изборния кодекс, референдум за задължително гласуване, защита на цялата граница с Турция от наплива на бежанци, ограничаване на раждаемостта сред някои прослойки, спиране на сечта и износа на българската гора.

Накрая Симеонов се обърна директно към Бойко Борисов:

„Г-н Борисов, ако този път управлението с мандата на ГЕРБ се провали, трети път няма да има и искам да ви помоля и вашите министри да положат изключително сериозни усилия, смислен, отговорен труд в своите кабинети, в своите ресори и да намалите демонстративното рязане на лентички и обикаляне на цялата страна за щяло и не щяло, и обикалянето на тв студия, защото вие имате нашата подкрепа, но аз бих желал да спечелите нашето доверие. Защото, когато гласуваме след малко, ние подкрепяме не само всички вас, но подкрепяме една перспектива и възможност за България, като залагаме най-ценното си - своите имена“.

Докато Симеонов правеше това изявление залата се разшумя и се наложи председателката Цецка Цачева да призовава за тишина.