Шофьори на джипове, които карат туристи към Седемте рилски езера, се събраха пред полицията в Дупница, за да изразят подкрепа към един от техните колеги. Малко по-късно районната прокуратура в Дупница повдигна обвинение на 32-годишния шофьор на джип, който премина през крака на полицай, охраняващ пътя за Седемте рилски езера. Той е задържан задържан за срок от 72 часа, тъй като има опасност да извърши други
престъпления и да се укрие, съобщиха от Районната прокуратура в Дупница.

Вчера оттам излязоха с информация, че е започнато разследване заради опит полицай да бъде прегазен от един от шофьорите.

"В ранните часове на 29.08.2020 г. служители на Охранителна и Икономическа полиция, както и на ДАИ, са започнали проверки за осъществяването на нерегламентирани превози с джипове на туристи на територията на Национален парк "Рила".

В хода на проверката шофьор на едно от МПС-та е преминал през крака на полицейски служител", съобщиха от държавното обвинение.

Пред бТВ протестиращите шофьори на джипове обясниха, че не са превозвали туристи, а са били за гъби в планината. Свидетели обясниха, че бял джип е преследвал единия от шофьорите и не имало опит за прегазване на полицай. Те категорично отрекоха твърденията на прокуратурата. Техният колега е задържан за 24 часа.

Малко по-рано този месец министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро издаде забранителна заповед за преминаванетона автомобили на територията на парк "Рила" , в т.ч. в зоните, попадащи в "Рила буфер" по Натура 2000. Заповедта на Ревизоро пък следва от десетки снимки и любителски видеа на джипове, извозващи туристи в парка и след спор с местната власт кой трябва да спира нарушителите.