Централното оперативно бюро на ДПС заедно с парламентарната група на движението днес се събира на извънредно заседание, за да обсъди предложението на ГЕРБ за нов проект за конституция, както и за свикването на Велико народно събрание.

Премиерът Бойко Борисов обяви намерението на ГЕРБ да предложи нова конституция, за чието приемане ще е необходимо свикване на ВНС, на 14 август. Като Борисов обвърза подаването на оставката си с тази процедура - ще се оттегли, щом сегашният парламент гласува за свикването на ВНС. Няколко дни по-късно от управляващата партия представиха и своя проект за основен закон.

Досега всички парламентарни партии излязоха с коментари и позиции за предложението на ГЕРБ и дали ще се подпишат депутатите им при събирането на 120-те подписа, необходими за внасянето на проекта за обсъждане в пленарната зала.

Към момента е известно, че ГЕРБ има принципно "да" от 116 депутати.

От ДПС цари пълно мълчание и по същество за тестовете в предложението на ГЕРБ, както и по стратегията, която ще предприемат.

Единственото на 14 август от движението реагираха на изявлението на Борисов, като публикуваха част от стара реч на почетния си председател Ахмед Доган.

Днес, както гласи официалното съобщение от пресцентъра на движението, ще бъде прието решение по всички тези въпроси. То трябва да стане известно на пресконференция, насрочена за 15 часа.