Българската народна банка предлага работата на банкоматите за обмен на валута да се регулира от същите правила, които регулират дейността на обменните бюра в страната. Това са заявили от централната банка в отговор на въпрос от "Сега". Причината - появилите в публичното пространство информации, че някои конкретни банкомати, на конкретни компании, удържат огромни части от теглената сума под формата на разлики в курса (когато се тегли в друга валута) или като такси. 

Такъв тип операции са засичани най-често по българското Черноморие, където обикновено банкоматите се ползват от чуждестранните туристи. Става дума за отклонения от по 15% през обменния курс, който често остава незабелязан от теглещия. В същото време има сигнали, че дори да се откаже този курс, банкоматът си "балансира сметката" през огромни такси за теглене. 

Според БНБ все пак дейността на такива банкомати е напълно законна, най-вече защото нито една държавна институция не контролира как се изпълнява услугата по теглене на пари в брой. Законът за платежните услуги и платежните системи, както и съответната европейска директива, администрирали само изискването за предварително информиране на клиентите за обменния курс и таксите за теглене. 

Ако обаче банкоматите бъдат приравнени към дейността на обменните бюра, то това ще означава, че те ще имат право да отклоняват курса до едва 5% от курса за съотвената валута по представения за деня курс на БНБ. Именно това е идеята, която централната банка защитава в момента. 

Според централните банкери подобна законодателна инициатива трябва да дойде от Министерството на финансите.