„Вчера станаха ясни много неща. Първо, че ДПС не подкрепя ГЕРБ. Това много ме радва. За всички стана ясно кои са сценаристите и какви са сценариите.”

"За всички стана ясно, че приказките им за Велико народно събрание и нова конституция години наред са били празни. Какво се оказа? Че всички са лъгали!"

Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар за решението от вчера на ДПС, че няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция и свикване на Велико народно събрание, с което практически става невъзможно реализирането на тази идея. Борисов е във Видин, където първо с джипа и на живо във фейсбук инспектира пътни отсечки, возейки Николай Нанков и местна гражданска активистка - Росица Кирилова, която е участвала и в протести срещу властта. И представлява "Има такъв народ" - партията на Слави Трифонов.

 Във второ видео - отново на живо във фейсбук и пред микрофон на Нова тв и местна медия, министър-председателят разви своята версия за случващото се в страната. 

"Всички са лъгали, че искат промени, Велико народно събрание, конституция. А сега - искат един насипен парламент. Защо? Искат пак да има кабинет тип "Орешарски". Това е целта", заяви той, преповтаряйки индиректно тезата на ГЕРБ от последните седмици, че идеята за нова конституция и Велико народно събрание, която предложи, е в отговор на исканията на протестите и вариант за диалог с хората на площадите.

Министър-председателят нарече съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов "маша на всички". По думите му Иванов отишъл "да подплаши Доган на "Росенец" и резултатът бил, че последният се върнал към БСП. По адрес на извънпарламентарната демократична опозиция - в лицето на "Демократична България", макар името да не бе споменато, Борисов заяви, че "колегите не са и десни де, Европейската народна партия не им вярва". 

"Много хитър сценарий изиграха. И какво направиха? Отново БСП, ДПС, Радев и олигархията заедно."

Премиерът коментира и самия проект за конституция, който ГЕРБ предложи. Припомняме, че той бе остро разкритикуван от почти всички юристи и конституционалисти, изказали се по въпроса, от ВМРО - заради липсата на преамбюл и не само, от ДПС - по същата причина, заради което текстът бе наречен и "отстъпление от демокрацията". Дори вицепремиерите на Борисов Екатерина Захариева и Томислав Дончев в различни медийни изяви признаха, че в проекта има "пропуски" и е можело да бъде по-добър, особено на фона на това, че темата за нов основен закон никак не е нова у нас. 

"Това, което предложихме ние, е само една чернова, това го знае всеки юрист, всеки абзац Великото народно събрание може да промени."

По думите му "започват да умуват какъв бил проектът - а какъвто и да е проектът, ВНС може да промени абсолютно всичко в него - от първата до последната страница. Това беше нужно, за да покажем политическа воля. После може да стане това, което всички казват - БСП, ДПС, Слави Трифонов. Защо не искат? Защото са лъгали, че искат промени."

Борисов бе категоричен, че ГЕРБ ще събере нужните 120 подписа под "черновата" на конституция, както сам я нарече преди това. Срокът, който управляващата партия си постави за това, е първият пленарен ден от новата сесия, който е утре.