Оставката е неизбежна. Призовавам депутатите в никакъв случай да не гласуват за експертен кабинет. Хората протестират и искат оставката на това управление, за да се сложи краят на режима "Борисов", а не този режим да се бетонира като някакъв експертен кабинет, който няма да е нищо повече освен марионетка на сегашния режим.  

Това обяви президентът Румен Радев. И ден преди началото на новия политически сезон и връщането на депутатите в парламента той призова отново: за незабавни оставки на правителството и главния прокурор, честни избори и ново доверие. 

По думите на президента експертният кабинет ще бъде измама. Този кабинет ще организира изборите. Има нагли опити за пожизнено управление на Борисов. Трябва да се гарантира машинното гласуване, да се осигурят възможности за електронно дистанционно гласуване, изреди Радев. 

Според него за първи път българите зад граница са изключително консолидирани и „това е показателно“.

"Тези нестихващи протести са истинският обществен вот на доверие към правителството. Според мен не може управлението на Борисов да води изобщо каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява, да определя бъдещето на страната. Цинично е това управление, което погази конституцията, сега да има амбицията да дарява на българските граждани нова конституция", коментира Румен Радев. 

И продължи: 

"Българите, независимо от различните политически убеждения, независимо от провокациите, са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се е превърнала в символ на корупцията и на застоя, на провалените възможности пред страната. Това управление е приключило реално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония, само пилеене на историческо време. И подклажда още повече гнева на хората."

На въпрос за готвения от негови екипи проект на конституция Радев каза, че е готов, но ще бъде представен след оставката на кабинета.