От времето, в което ВМРО е предложила своите идеи за промени в конституцията, не е имало коалиционен съвет. А от ГЕРБ все още не са се аргументирали защо са против предложенията на своя партньор в управлението. Това стана известно от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов. Той поиска да научи какви са позициите на ГЕРБ, а не партията му да разбира от медиите за промяна в конституцията.

Според вицепремиера „няма как да гониш 160 гласа, като ти не си направил никакви дебати в парламента, който трябва да вземе това решение – кой какви идеи има".

И добави: „Всичко останало са празни приказки.“

"Ако се променя конституцията, трябва да се променя глобално и бихме подкрепили един проект, в който са заложени нашите предложения", коментира Каракачанов. 

Някои от предложенията на ВМРО са въвеждане на образователен ценз, задължителна военна служба, право на законодателна инициатива на президента. 

Каракачанов продължи:

"Аз не разбирам техните аргументи – ама този нямало да бъде щастлив, ама онзи нямало да бъде щастлив. Хората не са щастливи, когато им се наложи да си плащат данъците, когато им се наложи да спазват закона за движение по пътищата."

Той даде да се разбере, че този път партията му няма да отстъпи. "Компромисите са хубаво нещо, но те не могат четири години да се правят едностранно", уточни лидерът на ВМРО.

И защити идеята на партията за засилване на правомощията на президента, като припомни, че те не са от днес, а години назад, тогава, когато и Росен Плевнелиев бе държавен глава.

"Аз винаги съм бил привърженик на президентска република – на по-засилени президентски правомощия, абстрахирайки се от факта кой сега е президент и кой ще бъде. За първи път го предложих този вариант през 1999 г. (…) Това са идеи, които лансираме от години, единственият компромис, който можем да направим, е да се направи референдум не само по нашите, но по всички предложения. Тогава ще видите какво предпочитат хората", коментира още Каракачанов.