Антикорупционният фонд (АКФ) изпрати до редица институции, в т.ч. до главния прокурор и министрите на вътрешните работи и на правосъдието, анализ, извлечен от всичките четири части на разследването "Осемте джуджета". 

"Анализът на фактите, документите и свидетелските показания (...) поражда основателни съмнения за извършени множество престъпления и нарушения от страна на магистрати, нотариуси, адвокати, служители на МВР около схема за неправомерно влияние върху институциите, изнудване и завземане на бизнес. Също така, установеният начин на разпореждане с иззетите като веществени доказателства злато и пари в брой на обща стойност над 5 милиона лева от Специализираната прокуратура дава сериозни индиции да се смята, че това не е изолиран случай", посочват от АКФ в съобщение до медиите. 

Както е известно, всичко започна с разказа на собственика на "Изамет" Илия Златанов - най-големият производител на асансьори у нас, за опита на близките му да му отнемат фирмата. Там се намесва и небезизвестният следовател Петьо Петров, с прякор Пепи Еврото, който трябва да "помогне" на Златанов в битката за бизнеса му. Преди тази намеса институциите не реагират на сигналите на Златанов.

Следват срещи в столичния ресторант "Осемте джуджета", от където идва и името на поредицата от филми на АКФ. В историите са замесени и едно иззето и изчезнало злато, споменава се и името на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски, както и това на Димитър Франтишек - бившият ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, който сам напусна поста през май, а сега е кандидат за шеф на апелативната. Споменава се и охранителната компания "Делта гард". Един от разказвачите - бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, сега бизнесмен, споменава името и на главния прокурор Иван Гешев - който бил знаел за схемите.

За какво настояват от фонда с писмата си до институциите:

Прокуратуратурата: да проведе независимо, обективно, всестранно и пълно разследване по случая; да публикува всички прокурорски актове по прокурорска преписка № 1456 / 2019 г. на Специализирана прокуратура; да упражни служебен контрол за законосъобразност на прокурорските актове, както и да провери всички произнасяния на Специализираната прокуратура, касаещи връщанията на иззети по наказателни производства веществени доказателства на значителна стойност за период от поне 5 (пет) години назад. 

Министърът на вътрешните работи: да извърши вътрешна проверка на действията на служители на МВР по случая, включително да провери данните за охрана от страна на МВР не само на ресторант „Осемте джуджета“, а и в други подобни случаи, както и действията на служителите на РУП Дупница по неоказване съдействие на граждани и частни съдебни изпълнители; да извърши цялостна проверка на дейността на частна охранителна фирма „Делта гард“.

Министърът на правосъдието: да прецени дали да упражни правомощията си за внасяне във Висшия съдебен съвет на предложения за ангажиране на дисциплинарната отговорност на споменатите магистрати, както и дали да предложи на Съвета на нотариусите образуване на дисциплинарни производства срещу засегнатите във филма нотариуси. 

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет: да прецени дали да извърши проверка за почтеност и конфликт на интереси и уронване престижа на съдебната власт от страна на посочените в разследването магистрати и дали да внесе предложения за дисциплинарни производства спрямо тях.

Висшият адвокатски съвет: да прецени дали да образува дисциплинарни производства за уронване на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала от страна на посочените в разследването адвокати. 

Формално прокуратурата се самосезира, но пък в публичните си изяви Гешев иронизира твърденията от "Осемте джуджета".

Ето и цялото обобщение на поредицата, изготвено от АКФ като анализ: