С един боксьор на 24 години - управител на заводите за асансьори "Изамет" с милионен оборот, които придобил за няколко хиляди лева.

Така продължава четвъртата част на историята "Осемте джуджета", разпространена днес от "Антикорупционен фонд". Това е името на ресторант в София, където по разказа на основния свидетел - основателя на "Изамет" Илия Златанов, той потърсил помощ от бившия следовател, сега адвокат Петьо Петров-Еврото.

Фирмата на Димитър Спасов-Митко Каратиста "Делта гард" пък съблюдава към днешна дата за правата на управителя на "Изамет" - Кристиян Христов, въпросния млад боксьор. Макар че още не е вписан в книжата на дружеството...

Към днешна дата Илия Златанов дължи със запис на заповед близо 3 млн. лв. на Любена Петрова - съпруга на Петьо Еврото и лидер на движение "План Б", което подкрепяше активно бившия главен прокурор Сотир Цацаров и внасяше сигнали срещу Лозан Панов във ВСС.

Според предишна част на "Джуджетата" - замесените в аферата казвали на свидетеля Златанов, че сега правят изборите за Иван Гешев и че, като го изберат, всичко ще е наред. Въперки това, както Клуб Z писа, сигналът за корупция и търговия с влияние бе подаден от АКФ до прокуратурата: поради уникалното й устройство само подчинени на главния прокурор имат право да го разследват.

Че с брат й са изгонени от завода "Изамет" в новата серия разказва и дъщерята на основателя на дружеството - Пролетина Златанова. Към днешна дата "Делта гард" владее всичко и не допуска пълномощници на старите собственици, а Илия Златанов се крие в чужбина поради страх за живота си. Макар че Илия Златанов решава да търси "помощ" от Петьо Еврото заради конфликт със сина си Явор и бившата си съпруга, днес вече и Златанов-син няма право да влиза във фирмата, пояснява сестра му.

В днешния епизод има видео как Митко Каратиста казва на Явор Златанов "Няма да си вземеш стоката!" в отговор на настоятелните му молби поне да си прибере полуготовата продукция.

Златанов-старши пък показва есемеси с Любена Петрова. От тях се вижда, че уговорки, касаещи завода в Гара Искър, се правят директно с Петьо Еврото - за когото и Цацаров, и старият състав на ВСС положиха неистови (и резултатни) усилия и той бе освободен от системата по негово желание с всички полагащи се 20 заплати, без дисциплинарно наказание и т.н.

(Еврото е признат дори в решение на ВКС като автор на класическа провокация към подкуп по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов - по него всички бяха оправдани и осъдиха държавата, б.р.)

Иначе мълниеносните действия на спецпрокуратурата, която влиза в уж семейния частно-правен конфликт, започват през юни 2019 г., само ден след срещата с Петьо Еврото с подпис именно на Сотир Цацаров, твърди АКФ.

По-късно от КПКОНПИ, на която Цацаров е начело, публикуваха негова официална позиция. В нея бившият главен прокурор заявява, че подобни постановления - като цитираното в материала на АКФ, е подписвал стотици и законът е спазен всеки път. Пълния текст на позицията можете да видите ТУК.   

Клуб Z припомня, че в предишните серии Илия Златанов разказваше, че се обръща към Петьо Еврото в желание да разреши имотния си конфликт със сина си и бившата си жена. Удивително е, че тогава "на тяхна страна" мигновено се задейства Специализираната прокуратура, а Златанов твърди, че е виждал шефове на държавното обвинение в ресторант "Осемте джуджета" при Еврото. 

Преди това на неговите сигнали никой не се отзовавал.

По ирония на съдбата към днешна дата - след овладяването на завода от "Делта гард", нещата са в същата точка.

"На повикване на полиция е наредено от Митко Спасов да не ходи", описва докъде са нещата Златанов-старши.

От АКФ са отправили въпроси към доскорошния МВР министър Младен Маринов - защо патрулка винаги пази пред ресторант "Осемте джуджета", както и дали неговият брат е шофьор на Петьо Еврото. Отговор не получили.

Видно е обаче, че заплатите в "Изамет" вече не идват от едноименната фирма, а от софийско дружество - BND. Собственик е "защитничката на Цацаров" Любена Петрова.

На видеото здравеняци с баджове на "Делта гард" извеждат принудително от дупнишката фабрика Николай Стайков от "Антикорупционен фонд".

От АКФ показват и кратък писмен отговор на техни въпроси от името на Димитър Спасов, в който освен другото той ги пита:

"Каква такса спокойствие трябва да платя към фонда или към вас, за да не сеете заблуди?... Клипчетата са скъпи - как ги финансирате?" 

За да се затвори пълният цикъл на колелото - новият шеф на заводите, 24-годишният боксьор Кристиян, е участник в боксови турнири, където представлява клуб "Уинър". Съсобственик и в него е Любена Петрова.

В заключение на 4-тата серия от АКФ признават, че в тази история изцяло добри герои няма.

"Основната тема е една - дали, как и срещу какво се купуват услуги в прокуратурата."

И посочват, че бизнес, който доскоро е носил милиони, ще фалира заради "приятели на прокуратурата".

Засега най-много прилича на отговор фактът, че след като Николай Стайков внесе официален сигнал по разказите на свидетелите, първото процесуално-следствено действие бе... обиск на качулати полицаи у Илия Златанов. От прокуратурата твърдят, че там са открити десетки златни монети, за които той казваше, че са му взети, върнати, а после обсебени от Любена Петрова.

Иван Гешев написа специален туит по повода.