На фона на протести и сблъсъци пред новата сграда на парламента - Партийния дом - и пред Министерския съвет (МС) министър-председателят Бойко Борисов пусна в своя профил поредица от кратки видеа, "за милиони". Правителството провежда днес редовното си заседание онлайн. А посредством социалната мрежа премиерът съобщи какви решения са били взети - преди това да е направила официално пресслужбата на МС. Тази тенденция се наблюдава от няколко седмици.

Така днес разбираме, че кабинетът продължава да раздава милиони левове - за земеделци, пенсионери, държавни служители и пр.

Но пък Борисов не отиде и на първото за новия политически сезон заседание на парламента. Там президентът Румен Радев направи обръщение към народа, а депутатите на ГЕРБ напуснаха парламентарната зала.

 
В първото "видеообръщение" премиерът съобщи за инициативата "Три морета" и участието й на България в нея с 20 милиона евро. 
"С 20 милиона евро ще участва България в Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета", в която страната ни е заедно с още 11 европейски държави. Инициативата е изключително важна платформа за регионално сътрудничество с фокус върху връзките в търговско-икономическата област и върху създаването на по-голяма свързаност по линията "Север-Юг" в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.
Инвестирайки в „Три морета“, разкриваме огромни възможности за разгръщането на ключови проекти. В този контекст само преди няколко дни българската държава стана собственик на 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис в Гърция, което е силен знак за активното изграждане на газопроводите по вертикалата "Юг-Север". 
Участието на България в инициативата „Три морета“ е геостратегическо и още по-силно затвърждава важната роля на България в региона. Затова националната координация на формата от българска страна ще бъде на много високо ниво", написа във фейсбук Борисов. 

Последва видео, в което съобщава за втория "транш" от 50 лева допълнително за пенсионерите. Както е известно, неотдавна правителството реши да даде допълнително по 50 лева в рамките на три месеца за най-възрастните.

"Предстои да отпуснем тази помощ и за октомври месец на 2 120 000 пенсионери. С до 30% увеличаваме заплатите на служителите на НОИ, ангажирани с дейности за превенция на разпространението на коронавируса. Те ще получат повишението до края на настоящата седмица. За целта отпуснахме допълнително над 5 милиона лева. С над 30% ще се увеличи и минималното обезщетение за безработица, което ще обхване между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември", съобщи още Борисов.

Последното е нещо, за което социалните партнори от т.нар. Тристранка се разбраха преди няколко дни - обезщетението за безработица да скочи от 9 лева на 12 лева.

С третото видео пък Борисов анонсира 56,6 млн. лв. подкрепа за над 1800 земеделски стопани, които са отсрочили кредитите си и не могат да ги погасяват в условията на пандемията от COVID-19.

От днешните решения става ясно още, че са дадени и допълнително 34 милиона лева за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия. Над 518 000 лева отиват за заплати в агенцията за бежанците към Министерския съвет. "Повишаването на възнагражденията и полагащите се осигурителни плащания за сметка на работодателя са част от одобрените от правителството нови социално-икономически мерки във връзка с предотвратяване на разпространението и/или ограничаване на последиците от COVID-19", мотивират се оттам.

Одобрени бяха и промени в разходите по области по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 г. С промените от 1 август 2020 г. ще бъдат увеличени разходите за персонал на регионалните управления по образованието за 2020 г. с 878 900 лв. Със средствата ще бъдат повишени доходите на работещите в РУО с 15 %. Общата численост на служителите в 28-те регионални управления на образованието е 612 души.

Допълнителни 60 млн. лв. се осигуриха и по проекта за подкрепа на медиците на първа линия.

С друго постановление бе одобрен допълнителен трансфер по бюджета на Национална здравноосигурителна каса за 2020 г. в размер на 1 874 000 лв. - пак за увеличаване възнагражденията на персонала, натоварен с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19.

Анонсираните допълнително пари за НОИ са в размер на 5 503 000 лв.

Още пари се дават и за служителите в Националния статистически институт.