Два месеца преди президентските избори в Съединените щати, администрацията на Тръмп изпълни заплахата си, като наложи безпрецедентни икономически санкции на прокурорката Фату Бенсуда, предава френското издание "Курие ентернасионал". Вашингтон се противопоставя на разследването, което тя започна по подозрения за военни престъпления на САЩ в Афганистан.

Бенсуда, която е от Гамбия и заема сегашната си длъжност от 2012 г., вече беше персона нон грата в САЩ. В сряда Вашингтон предприе нови и безпрецедентни санкции срещу прокурора на Международния наказателен съд (МНС): възможните й активи в САЩ ще бъдат замразени и достъпът до американската финансова система вече е забранен. 

За разлика от Афганистан САЩ не членуват в международната юрисдикция. Държавният секретар Майк Помпео, който в сряда нарече МНС "срината и корумпирана институция", заяви, че САЩ "няма да толерират незаконните ѝ опити да поведе американци под своята юрисдикция".

Администрацията на Тръмп също така твърди, че разследването на действията на американската армия в Афганистан е "манипулирано от противници на Съединените щати, въпреки че никога не е предоставяло никакви доказателства в подкрепа на тези твърдения", отбелязва вашингтонското издание The Hill.

През април 2019 г. Вашингтон забрани на представители на МНС да влизат в САЩ и отмени американската виза на Бенсуда. Миналия юни президентът Доналд Тръмп разреши и икономически санкции срещу тях. Вчерашното съобщение е първата материализация на тази заплаха.