Григор Димитров отпадна драматично във втория кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис. В 5-часов мач той отстъпи пред унгареца Мартон Фучович - 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 4:6, 1:6.

Димитров записа втора поредна загуба от Фучович в рамките на дни - първо в надпреварата от Мастърс 1000 в Ню Йорк. Тази обаче е доста горчива и от онези, в които българинът пропилява шансове да спечели.

В следващия кръг Фучович среща американеца Франсис Тиафо - напълно преодолим съперник.

Първият сет на сблъсъка Димитров - Фучович завърши с тайбрек, след като никой от опонентите не направи пробив. Първата ни ракета спечели, повеждайки първо с 4:0. Гришо по-трудно печелеше геймовете на своя сервис.

Всичко се промени след това - и като брейкове, и като поделяне на надмощието.

Григор има за какво да съжалява още във втория сет, в който пробивите бяха общо 6 (!), но бившият №3 в света бе този, който получи повече шансове да затвори частта - общо четири. Той сервираше за успех при 5:4 и 6:5, но не съумя да се наложи. И този път тайбрекът бе за негова сметка.

Един пробив се оказа достатъчен Димитров да вземе връх в третия сет.

Всичко можеше да приключи в четвъртия, но тогава се и обърка за първата ни ракета. Той повееде с ранен пробив, върнат за 3:3. Хасковлията пак дръпна напред - 4:3. При 30:0 на свой сервис той пропусна да направи може би решителна крачка. Вместо това се стигна до нов рибрейк - 4:4.

Тук Димитров рухна физически и психически и до края взе само един гейм срещу осем за Фучович, който изцяло доминираше в петия сет. В него пролича, че на най-добрия ни тенисист все още липсва кондиция след прекарания коронавирус.

От българите в Голямата ябълка остана единствено Цветана Пиронкова, която е на победа от участие във втората седмица.