"Проблемът е в недействителните гласове - правят се грешки, а когато се ползват машини, тези грешки ще бъдат насилствено санирани, ще се премахнат. Вие искате ли вашият глас да зависи от хора, които не знаят какво правят? Има хора, които вие никога няма да научите какво точно да правят с машината. Но тя ще пусне действителен глас."

Така изборният експерт и член на Централната избирателна комисия (ЦИК) проф. Димитър Димитров коментира пред БНР вероятността за използване само на машини за гласуване в големите секции без опцията за хартиена бюлетина. Както е известно, тази седмица на първо четене минаха поредните изменения в Изборния кодекс (предложени от ГЕРБ), като записаното сега изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели се предвижда да се замени със "смесена система" - избирателите сами да преценят как искат да упражнят вота си - с машина или с класическата бюлетина.

По думите на Димитров секциите с над 300 избиратели са около 9000 и "ще има изключително натоварване на комисията, която ще трябва да подсигури машините и да се грижи за тях". Както е известно, тази функция бе вменена на ЦИК с мотива: не бива Министерският съвет да носи отговорност за устройствата, за да не бъде обвинен в манипулирането им. Така цялата отговорност се стовари върху изборната комисия, а председателката й - съдия Стефка Стоева, подаде оставка, която парламентът вчера прие, като я гласува.

За проф. Димитров изцяло машинният вот не само ще легитимира вот на хора, които не знаят как да гласуват или за кого да гласуват, поради спецификата на устройството да се отчете валиден глас, но и ще лиши други от правото им на глас.

"Ако в големите СИК се използват само машини, това просто би дискриминирало значителна част от гласоподавателите.

По моя преценка около 10% от пенсионерите - това са около 200 хиляди души, се нареждат на всяко 7-о число в "Български пощи", на гишетата, за да получат на ръка това, което им се полага за месеца, да го занесат вкъщи и, както се казва, да го сложат в някакъв вариант на "буркан банк". Тези хора нямат навици да общуват с дисплей, не ползват банкови карти или други такива устройства или начини за опериране с банкови сметки и за тях ще бъде трудно, за някои дори невъзможно", преподавател по избирателни системи в СУ.

"Можем да бъдем разточителни, демокрацията е скъпо удоволствие, но няма смисъл. Част от политиците внушават, че изборният резултат зависи от прилагането на технологиите" - допълни още той, припомняйки анализа от миналия машинен вот, според който гласът, даден с устройство, е в пъти по-скъп от този, даден с хартия.

"Но идеята, че ако се използват машини, ще настъпи нещо като революция в гласоподаването, е просто нелепа", каза в заключение.