Докато всички се питат къде е премиерът и няма ли да вземе отношение към "кървавата сряда", фейсбук профилът му даде отговор - и на двата въпроса. Бойко Борисов е в София и кара джипа. Но отношение няма да вземе.

В съботния почивен ден компания на задната седалка му прави новият министър на икономиката Лъчезар Борисов, а поредната инспекция е на разширението на Околовръстното шосе - в участъка между пътните възли "Горубляне" и "Младост", който трябва да отвори до 10 септември.

"Сега сме тук на Южната дъга да видят хората какъв огромен труд се полага...", чуваме от живото включване.

"Вижте, има две лоши новини от последните дни - падането на БВП на страните по света и още по-лошата новина - че заболелите в Европа се върнаха на нивата от март месец, което означава че няма никакъв шанс до другата година да тръгне икономиката.

Но ето го този мост (при Лозен), който си спомняте, че беше само първо колоните, после гредите. Сега вече отгоре може да се минава", продължава премиерът, чиято оставка, както и тази на главния прокурор Иван Гешев се иска в продължение на 60 дни от хиляди протестиращи в София и в страната.

Тук се намесва и Борисов, за да съобщи на зрителите, че "в общия пакет за 300 милиона имаше за точно такива инфраструктурни обекти". И хвали България - че е в топ три по финансова стабилност.

"Да, това е така. Това е така, но нашата икономика е много свързана с европейската и..." - тече диалогът.

А разговорът се отплесва в посока на Околовръстното, "мечтано от десетилетия от софиянци". "И виждате, събота е, в дълги празници, обаче работят. Виждате как изглежда, а това бяха само две платна си спомняте." 

Джипът продължава, говори са за LED осветлението по трасето. "Как е? Действаме?" - сваля премиерът работник от машината и започва разговор за магистралите "Тракия", "Струма" и "Марица". "Работите здраво, гледам", обръща се пак Борисов към работника, който обещава платното да е пуснато на 8 септември. "Айде, юнаци", поздравява премиерът за довиждане. И този епизод се повтаря и с други строители по обекта.

- Армия от валяци. Асфалтират, асфалтират - доволен е Борисов.

"Искам другите да ми покажат нещо направено от тях. Оставам на хората да преценяват. Икономическите и финансовите мерки работят, готвим план за следващите няколко месеца, влизайки в кризата България трябва да е подготвена. Трябва да е подготвена, който и да управлява. Предстоят най-тежките година и половина. Пак продължаваме да управляваме най-добре в Европа пандемията. Показателите ни пак са от най-добрите", заяви пак Борисов - както многократно е заявявал досега.

"Това, което правим, е за хората. И те го усещат - и с повишението на заплатите, и с допълнителните по 50 лева на пенсиите и с дизайните 60/40, 80/20. И те вече го усещат. Благодаря" - и видеото свършва. 

 

Припомняме, че в сряда, когато бе първият работен ден на депутатите след лятната им ваканция, десетки хиляди антиправителствени демонстрантокупираха Ларгото още в 8 сутринта. В този ранен час вече имаше арестувани, като на практика целият ден - до малките му часове, бе белязан от сериозни сблъсъци с полицията. Имаше провокатори и агресори, побоища и бомбички. Задържани бяха 120 души, а МВР съобщи за 80 ранени полицаи. 

Провокаторите обаче така и не бяха изведени навреме от тълпата, за което сега към силите на реда се отправят ред въпроси, в това число вчера и от презиента Румен Радев, който свика работна среща с професионалното ръководство на МВР и ДАНС.

В тази т.нар. кървава сряда Министерският съвет заседаваше онлайн, а на фейсбук профила на премиера се появиха поредица от кратки видеа, в които той коментира колко милиона по какви направления се дават - за повишаване на заплати в администрацията, за международни инициативи, по 50 лева допълнително за пенсионерите и пр.