Уеб технологията на Adobe Flash няма да бъде поддържана от браузърите на Microsoft - IE11 и Edge - след тази година, съобщиха от компанията.

Това се очакваше, след като още преди 3 години от Adobe обявиха, че планират да прекратят поддръжката на Flash Player през декември 2020 г.

Flash бе ключова технология за уеб анимации и по-развити и динамични сайтове от 2000-та година насам, но днес потребителите се сблъскват все по-малко с нея. Развитието на HTML5 и CSS позволява много от функционалностите на Flash да бъдат постигнати с по-модерни и достъпни технологии.

Най-популярният браузър Chrome също наскоро обяви началото на постепенно спиране на поддръжката на Flash. Mozilla също планира това да стане окончателно през декември.

Microsoft дори предлага предварително премахване на Flash Player от Windows чрез специална актуализация от каталога с ъпдейти за операционната си система.

Естествено, това не означава, че изведнъж всички стари сайтове ще спрат да работят. Просто няма да са актуализирани за сигурност.

Още преди година бе организирана петиция Adobe да отвори кода на Flash Player. Според някои програмисти и ентусиасти, платформата е стара, но има своята стойност и все още съществува поле за употребата й. Засега от американската компания не са отговорили на призива.

В действителност компанията няма да загуби нищо, ако отвори кода на програмата. Но приетата практика е старите технологии да бъдат оставяни постепенно да изчезнат, за да дадат място за развитие на по-нови технологии.