Американският Държавен департамент публикува своя годишен доклад за глобалните условия за инвестиции. В него България е тежко критикувана по някои основни пера, като корупцията по отношение на енергийните и големите инфраструктурни проекти е наречена "ендемична". Изключително неприятно са описани и условията за бизнес за американските инвеститори в страната, критики се сипят и към съдебната система. 

"Чуждите инвеститори в България са много загрижени за върховенството на закона в страната. Корупцията е ендемична, най-вече при особено големите инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Инвеститорите се оплакват и от проблеми, които съпътстват инвестициите. Например - непредсказуемост и прекалена честото на регулаторните и законодателни промени и бавна съдебна система", пише в доклада. 

По-надолу в конкретика се говори за американски компании, които се сблъскват с тежки регулаторни пречки в енергийния сектор, които не им позволяват да се конкурират пряко с руските интереси в страната. Говори се за съмнения в българските власти и тяхната способност да гарантират, че могат да спазят инвеститорските договори. Вероятно става дума за опитите да се предоговорят условията с американските електроцентрали. 

В доклада все пак са отчени някои предимства като очакваните държавни стимули за нови инвестиции, евтината работна ръка, ниските данъчи - корпоративни и общ доход. Все пак Държавния департамент е сериозно притеснен от факта, че покачаването на заплатите изпреварта темпа на растеж на производителността на труда и това може да се окаже препъни камък пред България като инвестиционна зона. 

Притеснителните моменти в доклада обаче не свършват тук. Що се отнася до съдебната система, американските експерти отбелязват, че тя продължава да се ползва с ниско доверие, особено на фона на непрекъснатите сигнали за корупция и полическо и бизнес влияние. Инвеститорите се притесняват от влачените с години дела, а департамента не вижда сериозен напредък по проблема за натовареността на съдилищата, освен някои отделни стъпки. 

Докладът обръща внимание и на един от най-важните регулаторни органи в страната - Комисията за защита на конкуренцията. Комисията обаче е представена като орган, върху който тегне съмнението, че е обект на политическо влияние, използван за решаване на бизнес сметки.