По неофициални данни Корнелия Нинова е новият стар председател на БСП. Официалното обявяване на резултати от първото пряко гласуване за лидер на соцпартията трябва да стане утре.

Тя печели с над 80% подкрепа от съпартийците си, съобщиха от екипа на Нинова пред "Фокус".

"Нинова извървя тежкия път на историческа промяна, с която наложи най-демократичния избор, в който участваха всички членове на БСП. В света няма по-модерна форма, която въведоха българските социалисти, като се наредиха до испанските, германските, френските и английските партии“, са написали от екипа на Нинова до агенцията.

Краят на изборния ден настъпи в 19 часа. Но доста по-рано вече беше разпетена една от основните интриги - дали ще има над 50 на сто гласували от имащите това право социалисти.

По данни към 15 часа от общинските избирателни комисии за прекия избор на председател на БСП бяха гласували 45 435 души от 80 901, а избирателната активност беше 56,1%, съобщиха от пресцентъра на партията. Това означаваше, че още към този час над половината от избирателите бяха дали своя вот кой да е новият им лидер.

38,69% избирателна активност, или 31 301 гласували социалисти към 11 ч. отчете по-рано централната избирателна комисия на БСП.

Данни за броя избиратели нямаше до последния момент, а това беше ключово за развоя на събитията. 

Въпросът за броя на хората, които имат право да изберат новия лидер беше важен, тъй като според правилата за вота, той е валиден само, ако в него са участвали повече от 50% от имащите право на това - т.е. над 40 450 души.

Основните опоненти в битката за председателския пост в БСП бяха досегашната лидерка Корнелия Нинова и доскорошната ѝ дясна ръка - Кирил Добрев.

През деня от ЦИК на БСП изброиха и какви са най-честите нарушения, като ги групираха. Но отбелязаха, че те не са съществени и не могат да повлияят на изборния резултат.

Разгледани до момента били около 50 жалби и сигнали.

В първата група бяха сменени изборни помещения. Проверка показала, че подмяната на помещения в съседни такива или гласуване пред самите помещения се е наложило от обстоятелството, че кметове и наместници, които не са от БСП,  не са си спазили предварителните уговорки. Затова и някъде е започнало по-късно гласуване, за което има няколко жалби - отбеляза зам.-председателката на ЦИК на БСП Румяна Сидерова.

Някои общински съвети не бяха разгласили графиците за мобилните секции е втората група с нарушения. Грешките били отстранени рано. В район Приморски във Варна пък имало много избиратели, но само две подвижни секции. Пак във Варна не са били уведомени застъпниците за графика на подвижните секции.

Разгледана била и жалба за агитационни материали на масата на секционната комисия, за която Клуб Z писа - че са били на Нинова. От ЦИК провели разговор със СИК, веднага били отстранени материалите.

Тук -таме са възникнали спорове, отстранявани били на място.

На 8 септември двама от кандидатите за поста на Нинова - депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов обявиха, че се отказват от предизборната кампания. Двамата призоваваха за бойкот на избора за председател на БСП - именно с цел броят да падне под необходимия (както стана ясно - от 45 450 души), за да е лигитимен изборът. 

Пред актива на най-голямата партийна организация на БСП - тази в София, в същия ден се отказа от изборите петият претендент за поста - Георги Тодоров. Въпреки че иметоо му фигурираше в бюлетината, гласовете за него се броят за недействителни, разясниха от избирателната комисия на БСП.