Без яснота колко са членовете на БСП с право на глас и със сигнали за нарушения по места тече първият в историята на БСП избор на председател чрез пряк вот. 

Четирима се състезават - Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов.

Основните претенденти за поста са досегашната лидерка и Добрев.

По данни от Общинските избирателни комисии от 235 общини и райони- избирателната активност в прекия избор на председател на БСП към 11 ч. е била 35,72%

На 8 септември двама от кандидатите за поста на Нинова - депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов обявиха, че се отказват от предизборната кампания. Двамата призоваваха за бойкот на избора за председател на БСП. Излязоха и с обща декларация. 

Пред актива на най-голямата партийна организация на БСП - тази в София, в същия ден се отказа от изборите петият претендент за поста - Георги Тодоров. Според поканата и идеята на председателя на БСП-София Калоян Паргов на сбирката там трябваше да се проведат дебати между кандидатите за лидер. Корнелия Нинова отказа да участва. Добрев бе на линия. Тодоров избра тази трибуна да обяви решението си.

Името на Тодоров фигурира в бюлетината, но ако има гласове за него, те ще бъдат считани за недействителни.

"Гласувайте спокойно и мъдро", призова Нинова, след като гласува в събота сутрин.

"Днес всеки глас е важен, от вашия глас зависи съдбата на БСП и бъдещето на България. Аз гласувах точно за това. Мнението на всеки да бъде значимо. Всеки да решава за своето бъдеще. За пръв път правим такъв избор, исторически и призовавам за висока активност, смело и мъдро гласуване. Аз самата също така гласувам да сложим край на порочния модел на управление на България", продължи тя. 

Снимка фейсбук на Кирил Добрев

След като пусна бюлетината си, Кирил Добрев каза пред журналисти, че е гласувал за силна и единна БСП. „Гласувах за този, който може да направи БСП отново победител. Така, че хиляди, милиони да се гордеят с нея“, допълни той.

Добрев беше лаконичен, отговаряйки на въпроса колко са точно членовете на партията, които имат право на глас.

„Прилича ми малко като в казармата, където получавах заповеди да копая от оградата до обед. В случая, ние гласуваме от сутринта, докато изберем председател. Надявам се всички социалисти да са във форма“, каза той.

Добави, че самият той се е объркал кой е останал в битката за председателското място и кой се е оттеглил.

„Има доста сигнали от сутринта, моят екип ги обобщава. Изпратили сме доста сигнали. Имаме рекордьори, които за 22 минути са гласували 30 души. Това са някакви гении, които за около 40 секунди е попълнил ЕГН-то си и е гласувал“, коментира още Добрев.

По думите му мобилната секция във Варна трябва да обиколи 419 адреса, според него това е за Рекордите на Гинес. Той пожела успех на колегите си и призова социалистите да бъдат активни.

 
Имащите право на глас са около 80 хил. души, но точният им общ брой не е ясен. От избирателните списъци вече са заличени починалите, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти.
 
Въпросът за броя на хората, които имат право да изберат новия лидер обаче е ключов, тъй като според правилата за вота той ще е валиден само, ако в него са участвали повече от 50% от имащите право на това. Именно с цел броят да падне под необходимия бе призивът на Янков и Жаблянов за бойкот на гласуването. 
 
Избирателните секции в страната са 1140.
Клуб  Z получи видеосигнал, че например в едно от селата в община Венец, където - както се твърди в кадрите, трябвало да има секция, читалището е останало затворено. Публичен списък на одобрените изборни секции в сайта на БСП за изборите не намерихме. 
 
В секция в Кюстендил пък се извършва агитация за един от кандидатите - в случая Корнелия Нинова, чиито рекламни материали са разположени редом с бюлетините до урната. 
 

Призив от столичния социалист Борис Цветков във фейсбук за вота, в който се разказва къде са секциите в район "Изгрев", път твърди, че право на вот имат "симпатизантите и гражданите". А всъщност такова право имат само редовните членове на социалистическата партия, гласи друг сигнал. Наша проверка показа, че въпросното съобщение е изчезнало в последствие от страницата на социалиста.

Изборният ден започна в 7 ч. и ще продължи до 19 ч. Окончателните резултати от вота се очакват в края на деня.
 
Според правилата, приети от Националния съвет на БСП, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на левицата, имащи право на глас.
 
Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19 септември.
За 26 септември е насрочено заседание на 50-ия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.