НСО е подложена на сериозни изпитания и на открити посегателства към целостта и същността ѝ.

Това каза президентът Румен Радев, който присъства на отбелязването на 141-годишнината на службата. Заради противоепидемичните мерки церемонията беше закрита.

"За тяхното преодоляване трябва ясно осъзнаване и ангажимент на политическата класа в посока на по-добра и адекватна на съвременните условия законова рамка, която да изчисти задачите, приоритетите, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО", категоричен бе президентът.

По думите на Румен Радев е необходим и неотменим ангажимент на ръководството на службата и на всеки служител, за да може НСО да се модернизира и да бъде на висотата на обществените очаквания.

"Това означава ясна визия за развитие, ефективност в процесите на управление, на ресурсно осигуряване, на модела на ръководство, откритост на комуникацията, за да се гарантира прозрачност в дейността на службата и високо доверие на българското общество", заяви държавният глава.

"НСО охранява българската държавност и българските държавници – независимо от техните възгледи, техния партиен цвят, независимо от тяхното поведение и политика, независимо от отношението на хората към тях и на отношението на политиците и държавниците към хората. Това е нашата работа", обърна се към подчинените си началникът на държавната охранителна служба бригаден генерал Емил Тонев.

По думите му службата не може да остане встрани от обществените процеси и трябва да се адаптира в условията на новите предизвикателства.

Без воля да променим сами себе си, трудно ще получим подкрепа отвън. Ясно заявявам, че воля за промяна има. Посоката също е ясна - модернизация и вътрешна трансформация, разнообразяване и модернизация на учебния процес, засилване на дисциплината, лоялността и мотивацията на състава. Ясни и твърди принципи при кариерното израстване на сержантския и офицерския състав и не на последно място – утвърждаване на публичния авторитет и подобряване на публичния образ на Националната служба за охрана“, заяви още Тонев, цитиран от БНТ.

Той се спря и на нуждата от предвидима правна рамка.

"Добър или лош, длъжни сме да спазваме и прилагаме закона, какъвто е и ще продължаваме да го правим. Категорично не трябва да позволяваме Националната служба за охрана да бъде въвличана в каквато и да е политическа аргументация и ще се разграничаваме остро от всякакви опити в тази посока", подчерта още Емил Тонев.