Група американски конгресмени от двете партии, начело със сенатора републиканец Марко Рубио от Флорида, изпратиха писмо до главния изпълнителен директор на "Уолт Дисни" Боб Чапек с искане да даде обяснения за сътрудничеството на компанията със службите за сигурност на Синцзян-Уйгурския автономен район в северозападната част на Китай (където властите са известни с крайните се репресивни практики срещу уйгурското малцинство, стигащи до физическо унищожение-бел.ред) при заснемането на филма "Мулан", предадоха Ройтерс и ТАСС, съобщава БТА.

Решението части от "Мулан" да бъдат снимани в сътрудничество с местните органи за сигурност и пропаганда е мълчаливо признаване на легитимността на тези извършители на престъпления, чиито действия могат да бъдат приравнени с геноцид, гласи текстът.

В обръщението политиците са засегнали десет ключови точки, включително въпроса за използването на местна работна сила по време на заснемането на филма, въпроси за информираността на ръководството на корпорацията за действията на китайското правителството в Синцзян и други.

Към инициативата са се присъединили 18 сенатори и членове на Камарата на представителите, сред които сенаторите Робърт Менендес, демократ от Ню Джърси, и Тед Круз, републиканец от Тексас.

Приключенската драма "Мулан", режисирана от Ники Каро, е базирана на едноименния анимационен филм от 1998 година на "Уолт Дисни". Световната премиера на филма се състоя този месец, припомня ТАСС.
Призиви за бойкот бяха разпространени по-рано тази седмица в социалните мрежи преди вчерашните прожекции на голям екран в Китай. Причина за недоволството е, че филмът е заснет в Синцзян-Уйгурския автономен район, както и подкрепата на изпълнителката на главната роля за действията на полицията срещу протестите в Хонконг