До началото на септември тази година в България са санирани 1902 жилищни блока в по програмата за енергийна ефективност, обяви Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в официално съобщение.

Това е писмен отговор на министър Петя Аврамова на въпрос от депутат.

Остава да се обновят още 120 сгради в 15 общини. От старта на Програмата исканията за сключване на договори за целево финансиране към „Българска банка за развитие“ АД са 5358, а подписаните контракти за целево финансиране са 2022.

На следващия етап от Програмата се обмисля собствениците на жилища да имат по-голям контрол върху дейностите по обновяване на сградите, както и ясен ангажимент и отговорност при организацията на процеса, допълва министърът.

В рамките на дългосрочна стратегия е изготвена и пътна карта за поетапно обновяване на сградите до 2050 година. Отчетени са специфичните особености в страната и са анализирани слабостите и пречките пред обновителните процеси от предишни и действащи програми и инициативи. Формулирани са политики и мерки за тяхното преодоляване, за да могат да бъдат ускорени обновителните процеси, се посочва още в отговора на министър Аврамова.   

В отговора на депутатския въпрос Петя Аврамова подчертава, че се работи за приемане и популяризиране на пътна карта за постепенно намаляване на грантовия компонент в сегмента на многофамилните жилищни сгради в съответствие с провежданите социални политики, като се предвижда социално слабите собственици да получават 100% безвъзмездна финансова помощ за тяхното самоучастие при санирането на сградата.

Остава отворена дискусията за самоучастието на собствениците при реализирането на програмата, подчертава министърката и допълва, че предстоят разговори за намиране на балансирано решение по отношение финансирането и успешното приключване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

По поръчка на МРРБ през месец януари тази година беше изготвен анализ на жилищния сграден фонд, съгласно който само 7% от жилищната площ в страната е в съответствие с актуалните нормативни изисквания за енергийна ефективност.