Половин години след трагедията в Бергамо, който през онзи кошмарен месец март стана световен епицентър на пандемията, държавната болница привиква за контролен преглед всички, преболедували COVID-19. На мястото, където се редяха военните камиони, за да отнесат труповете на починалите, се редят оцелелите, защото италианските лекари и учени искат да  установят какви са последствията от тази болест.

"Как се чувствате?", пита инфекционистът д-р Серена Вентурели 54-годишната жена, която едва е изкачила стълбите. 

"Като на 80 години", отговаря тя. 

50% от преболедувалите казват, че не се чувстват оздравели, споделя д-р Вентурели пред Washington Post. 

Според лекарите в Бергамо болестта очевидно оставя следи в цялото тяло, които са много различни за всеки преболедувал. От първите 750 пациенти, минали прегледите, около 30% все още имат отклонения в дихателните функции, други 30% имат проблеми в кръвосъсирването и артериални запушвания. Много пациенти са с болка в краката, изтръпване в крайниците, загуба на коса, депресия, силна умора. 65-годишният Джузепе, който е погребален агент, има загуба на краткосрочната памет и затова ходи само с бележник и молив в ръка.

61-годишният Гуидо спи 4 часа повече от обикновено, а понякога просто заспива през деня, без да се усети. Той споделя, че ще умре, ако затвори очите си, докато е с кислородна маска. Ползвайки опита си като парашутист, си наложил да не заспива в продължение на 4 денонощия:

„Това е като да сте в планината през зимата – заспите ли – умирате“.  

Други се чувстват толкова безсилни, че са дошли в инвалидни колички. С тежки последици за белите дробове е 55-годишният Мирко, който е бил 30 дни в индуцирана кома, след което е преместен с хеликоптер в болница в Кьолн. Там било установено, че има кисти в белите дробове, инфектирани с гъбички, които всеки момент могат да се пръснат. Според д-р Симоне Бенати бактериалните и гъбичните инфекции са лошо усложнение на болестта и италианско проучване показва възможност за развитие на гнойни абсцеси в белите дробове.

"Не става дума за стари симптоми на предишни заболявания, а за абсолютно нови", казва д-р Марко Рици.

Според проучване в Германия 80 от 100 преболедували имат сърдечни проблеми. Други проучвания показват упорита умора, която не отминава в продължение на месеци. Според някои лекари уврежданията в белите дробове са необратими.

Проучване на Майо Клиник в САЩ показва, че хора, които са прекарали леко до средно-тежко болестта, след месеци могат да имат: умора, кашлица, главоболие, задух, болки в ставите. Изследвания доказват увреждания на сърдечния мускул и на алвеолите, което може да предизвика проблеми в дишането. Дори у млади хора вирусът може да причини инсулти, припадъци, временна парализа. При преболедувалите има повишен риск от развитие на болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Малките тромби могат да причинят запушване на капилярите и необратимо увреждане на всички органи.

Мнозина от тежко боледувалите развиват посттравматичен стрес синдром и синдрома на хроничната умора, която се влошава при леко физическо и психическо усилие. Много от дългосрочните последици все още са неизвестни и това още повече налага спазването на мерки за ограничаването на заразата, заключават експерти на сайта на Майо Клиник.