Невролози от Великобритания публикуваха подробности за пациенти, които са прекарали леко COVID-19 или са в етап на възстановяване, но имат сериозно или потенциално фатално увреждане на мозъка, съобщава "Гардиън".

В списание "Брейн" (Brain) те представят анализ, в който са включени над 40 пациенти от Великобритания, които след COVID-19 са имали усложнения, вариращи от възпаление на мозъчната тъкан и делириум (остро състояние на обърканост) до увреждане на нерви и инсулт. В някои случаи неврологичният проблем е първият и основен симптом на пациента.

Наблюдава се и зачестяване на усложнението остър дисеминиран енцефаломиелит (Adem), което представлява  животозастрашаващо състояние. В Института по неврология на UCL (University College London ) случаите на Adem се увеличават до два-три седмично през април и май. 

Лекарите трябва да внимават за мозъчните усложнения

От проучените 40 болни 12 са получили възпаление на централната нервна система, 10 - мозъчно заболяване с делириум или психоза, осем - инсулт, а други осем имат проблеми с периферните нерви, диагностицирани най-вече като синдром на Гилен-Баре (остра, демиелинизираща полиневропатия, която е свързана с парализа - фатална в 5% от случаите).

Според д-р Майкъл Занди, старши ръководител на проучването и консултант в Института по неврология в University College London, начинът, по който COVID-19 влияе на мозъка,  не е наблюдаван при други вируси:

"Това, което видяхме при някои пациенти с ADEM, е, че нервната система може да е доста засегната, но да има само едно тривиално белодробно заболяване“.

Според него ADEM има някои прилики с множествената склероза, но е по-тежък, като някои пациенти остават с дългосрочна инвалидност, а други се възстановяват.

Така например, 55-годишна жена без анамнеза за психично заболяване, започва да се държи странно в деня след изписването си от болницата: многократно облича и съблича палтото си, халюцинира, като казва, че вижда маймуни и лъвове у дома си. След повторна хоспитализация състоянието ѝ постепенно се подобрява след прилагане на антипсихотични лекарства.

Друга жена на 47 години е приета в болница с главоболие и изтръпване в дясната ръка седмица след появата на кашлица и треска. По-късно тя става сънлива и недекватна, заради което се налага спешна операция, която да намали мозъчния оток. 

"Искаме клиницистите по цял свят да внимават за тези усложнения, причинени от коронавируса", каза д-р Занди.

Той призовава личните лекари и здравните работници да обсъждат с невролозите случаи на пациенти с когнитивни симптоми, проблеми с паметта, умора, изтръпване или слабост.

"Посланието е не всичко да се обяснява с психологически аспекти на възстановяването", казва той. "Мозъкът наистина е замесен в това заболяване."

Вероятно пълният набор от мозъчни нарушения, причинени от вируса, още не е известен, тъй като много пациенти са твърде болни, за да бъдат подложени на сериозно изследване. Учените се притесняват, че вирусът може да причини фини мозъчни увреждания, които стават очевидни само след години. Подобно нещо вече се е случило след грипната пандемия от 1918 г., когато при един милион души са отчетени мозъчни заболявания. 

Според д-р Занди след COVID-19 може да се появи скрита епидемия от мозъчни увреждания вследствие на забавени ефекти на болестта върху мозъка, но сега е много рано това да бъде преценено: Надяваме се това да не се случи, но когато имате такава голяма пандемия, трябва да бъдем нащрек. 

Д-р Дейвид Стрейн, старши клиничен преподавател в Медицинския университет в Ексетър, смята, че е важно да се проследи честотата на мозъчните увреждания, тъй като вече се подготвят програми за рехабилитация след COVID-19: Вече видяхме, че някои хора с новия коронавирус може да се нуждаят от дълъг период на рехабилитация, както от физическа, така и от мозъчна, казва той. 

Описаните случаи усилват притесненията на медици и учени относно дългосрочните последици за здравето на преболедувалите COVID-19. Засега са известни необяснима умора и слабост дълго време след боледуването, изтръпване на крайници, проблеми с паметта, фиброза на белия дроб и други.