Русия ще отпусне заем от 1,5 милиарда долара, на Беларус, която затъва все по-дълбоко в политическа криза сред масови протести срещу подкрепяната от Кремъл власт, съобщи днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Подробностите по кредита уточняват финансовите министерства на двете страни, предаде агенцията, докато в руския черноморски курорт Сочи Путин прие своя беларуски колега Алексаендър Лукашенко.

"Договорихме се за това Русия да предостави на Беларус в този сложен момент държавен заем от 1,5 милиарда долара и ще изпълним това", каза Путин, цитиран от руската агенция. "Сега, доколкото е известно, нашите министри на финансите работят над това на професионално ниво".

Путин отбеляза, че неслучайно е споменал за кредита.
 
"Надявам се, че това по съответен начин ще се отрази и на финансовите пазари", каза той.
 

Над 150 хиляди души изпълниха днес улиците на беларуската столица Минск с искане за оставка на Лукашенко, когото демонстрантите обвиняват, че е фалшифицирал президентските избори на 9 август, предаде Асошиейтед прес.

Лукашенко твърди, че на тях е спечелил шестия си пореден мандат с 81% от гласовете. Протестиращите искат нови избори и освобождаване на политическите затворници.

 
Русия отдавна се стреми да преразгледа икономическите си отношения с Беларус, на която не иска повече да продава енергоносители по субсидирани цени. Преди началото на кризата Лукашенко беше раздразнил Москва с опити за внос от алтернативни западни източници. 
 
След началото на протестите Москва призна резултата им и Путин обеща на Лукашенко силова помощ, ако демонстрациите излязат от контрол. Наблюдатели обаче смятат, че Кремъл гледа неохотно на евентуална силова намеса в Беларус, която би била скъпа и силно непопулярна и в двете съседни страни.

Беларус има да изплаща $18 млрд. външен дълг 

Руският министър-председател Михаил Мишустин вече е провел успешни преговори в Минск "по всички направления на взаимодействието на двете страни, включително във финансовата сфера", посочи ТАСС.

Тази година Беларус има да плаща общо 3,6 милиарда долара от външния си дълг от общо 18 милиарда долара по данни на финансовия министър Юрий Селивестров, цитиран от агенцията. От тях 2 милиарда долара са вече изплатени, а за рефинансирането на 1 милиард долара Лукашенко е преговарял в края на август, съобщи тогава самият той.

За политическата обстановка

"Ние виждаме, разбира се, знаем всичко, което става в Беларус и вътрешнополитическите събития, свързани с тези избори. Знаете добре нашата позиция. Ние сме за това беларусите сами, без подсказвания и натиск отвън, в спокоен режим и диалог един с друг да се разберат в тази ситуация и да стигнат до общо решение как да построят работата си по-нататък", каза още Путин, цитиран от РИА Новости.

Той нарече "логично" и "своевременно" предложението на Лукашенко да се започне работа по нова конституция на страната. Путин добави, че Русия продължава да изпълнява всички договорености с Беларус, включително за съюзната държава между тях.

Лукашенко прие с благодарност позицията на Путин по вътрешното положение в Беларус и каза: 

"Ако там, зад пределите на беларуските граници, някого го сърбят ръцете, ние можем да ми ги почешем във всеки момент. И това, което ми е много приятно, аз съм ви много благодарен, че вие показахте, че беларуските граници са граници на Съюзната държава". 

Беларуският президент призова руския си колега да готви войски за посрещане на евентуална агресия. От началото на кризата Лукашенко обвинява НАТО, че струпва войски по границите на страната му - твърдения, които алиансът отхвърля като безпочвени.

Тихановска съжалява, че Путин се среща с Лукашенко

Главният кандидат на беларуската опозиция на президентските избори миналия месец Светлана Тихановска се изказа критично днес за срещата на руския президент Владимир Путин с беларуския му колега Александър Лукашенко, когото тя смята за узурпатор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Съжалявам, че решихте да водите диалог с узурпатора, а не с беларуския народ", обръща се Тихановска към руския лидер в писмено изявление от Литва, където намери убежище след спорните избори в Беларус.

"Държа да напомня на Владимир Путин, че всичко онова, за което се договорят на срещата в Сочи, ще остане без законова стойност. Новото правителство ще преразгледа всички споразумения, подписани с нелегитимния Лукашенко", отбелязва тя в текста.