Невинен. Осъден на втора инстанция заради неразбиране на имотния регистър, а не защото "съдията е бил хванат за топките".

Това е поантата в днешния коментар на лидера на "Воля", бизнесмен и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки пред Нова тв.

Марешки бе осъден вчера на 4 години затвор за рекет от Варненския апелативен съд, като присъдата трябва да бъде потвърдена от Върховния касационен съд при обжалване. Делото е заради спор за пицария в морския град, като Марешки е продал земята под нея и е запазил част от земята пред пицарията. Собственик на заведението е Антон Димитров, а според обвинението бившата му съпруга (също ефективно осъдена вчера) Красимира Колева е дължала пари на лидера на "Воля" и двамата са се сговорили за изнудването на Димитров с наеми.

"Аз по принцип не вярвам, че всички хора са злодеи. Дали не са хванали сега за топките този съдия, който ме осъди? Хванали са го в някакво злодеяние и са му казали сега ще осъдиш Марешки? - Аз в тези неща не вярвам. Вярвам, че по-скоро се е объркал, а не е взел пари" - използва цветист език рано сутрин зам.-председателят на парламента.

Според него съдията се е объркал в "скиците" за собственост. 

"Ще съм първият осъден, че искам наем за нещо, което е моя собственост", допълни, визирайки земята пред пицарията. 

И допълни:

"Продал съм имот на Колева. Но извън този имот, наемателят беззаконно се е разширил в моя имот. Ако това е проблем на съда, че не е разбрал, че извън единия имот незаконно се е разширил в моя имот... Невинен съм, справедливостта ще възтържествува. Аз не съм направил необходимото да докажа, че имотът е мой, но още утре започвам да чертая скици и да ги разпращам на всички върховни съдии. Пак казвам - не вярвам, че е подкупен или сплашен. Започвам отдалеко да показвам скиците."

Марешки обаче отказа да отговори има ли Колева парично задължение към него. "Аз ви казвам, че там имам имот, за който си искам наем, а вие ме питате това. Нали си давате сметка, че някой утре може да се настани във вашия хол!" - заяви вместо отговор.

А напомнянето, че е бил гост на организираното преди месец от Иван Гешев "тържество на прокуратурата", коментира по следния начин:

"Във всяко стадо си има мърша и не можем да обвиняваме хилядите съвестно вършещи си работата прокурори, полицаи, лекари, учители за това, че някой не си вършат съвестно работата."

Любопитен бе отговорът на въпроса и ще дадат ли депутатите на "Воля" гласовете си и за решение за свикване на Велико народно събрание, след като с техните подписи проектът на ГЕРБ бе внесен с парламента. Той гласи следното:

"След като един плаж, според президента, е по-стойностен от моята свобода, ще му подаря плажа да стане един олигарх с плаж и ще предложа на Корнелия Нинова да заменим този плаж за "Техноимпекс".

Визират се двата плажа, дадени от правителството на концесия на близки до Марешки, веднага след като той осигури липсващите подписи за конституцията. Въпреки заявките на лидера на "Воля" преди това, че категорично няма да помогне на ГЕРБ в начинанието.

На финала Марешки обеща, че няма да бяга от правосъдието в чужбина.