COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и все още променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията - експертите казват "все още не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да почивате дори и през есента, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

И така, тези от вас, които са следили прогнозата за времето, вероятно вече са наясно - идва неизбежното - есента. Това от само себе си изключва бързото отскачане до морето "като за последно", или поне за хората, които не си представят как се излежават на плажа, ако температурата на въздуха не е минимум 30 градуса, а тази на водата - 25. Но пък винаги има план Б. "Б" като Банско.

В масовото схващане Банско е ски курорт, уви, свързван през годините с апетити за застрояване (и реално такова), с концесионера на ски зоната и с всички производни на исканията за нов лифт, нови писти, разрешенията за водохващания, опашките за карти и за "кабинката" и пр. и пр. От Министерство на туризма отдавна говорят, че България трябва да се рекламира като дестинация за целогодишен, а не сезонен туризъм и в този смисъл Банско и околностите на града са показнò. И то за пример. И ако вие се чудите какво можете да правите там в сезон извън зимния, Евгения Куцарова разказва.

Евгения и семейството ѝ от години посещават курорта през уикендите, основно за да карат ски, докато един ден не решават, че хотелските разходи са необосновани. Попадат случайно на добра оферта и си купуват жилище. Оттогава насам Банско става техен втори дом, който редуват със София във всеки възможен момент. Вече целогодишно.

"Там просто животът е коренно различен", казва Евгения.

И разказва какво влага в тези думи. Семейството е с две деца в училищна възраст и едно от основните занимания на всички е колоезденето, най-вече планинското колоездене. Общината разполага с близо 10 маршрута за целта, маркирани и с различна степен на сложност.

Освен екопътеките в планината, семейството често използва и изградената преди няколко години по европроект велоалея от Банско до археологически комплекс "Свети Никола".

"Следващата стъпка е да наемем водач за опознавателен тур. Качват те до Бъндеришка поляна, показват ти маршрути и следващия път можеш да тръгнеш и сам", споделя Евгения.

Друго любимо място за децата е градският парк, простиращ се на 20 дка. И е любим най-вече заради изградената инфраструктура, позволяваща добрите стари BMX скокове.

Какво още прави семейство Куцарови в Банско? Оказва се - много неща.

Едно от тях е преход до хижа "Яворов". "Четири часа в едната посока, четири в обратната, но е толкова красиво, заслужава си". 

Посещават и разложката местност Голак. На едноименния хълм е разположена своеобразна "наблюдателница".

"Пред теб се откриват Рила, Пирин, Родопите - като "съраунд е" - казва Евгения.

Семейството често отскача и до язовир Белизмата, а децата яздят в конните бази.

Освен добре известните села Лещен и Ковачевица, Куцарови отскачат и до село Делчево, което се намира на 10-ина километра от Гоце Делчев. Но не само, за да разгледа старите къщи, разхождайки се по калдъръмените улички, а и за да си купи домашно сирене и конски суджук.

Тези незаменими храни може да се намерят и на Неделния пазар в Банско, на който местните производители излагат стоката си.

И понеже много хора твърдят, че културния живот е съсредоточен в столицата, Евгения е готова да ги опровергае веднага.

"Да изброявам ли...", започва.

И изброява:

"Джаз фест, опера фест, кулинарен фест, филм фест, фолклорен фест..."

- Какви фестивали по време на коронавирус?!

- Такива, с перфектна организация, при която на всеки 30 минути минават служители да дезинфекцират дори пейките.

Може би най-известният джаз фест у нас - преди COVID-19.